Oud en Nieuw: wanneer alles anders loopt…

‘Volgend jaar is alles anders!’ Dat zei ik tegen mezelf op oudejaarsdag 2016. Dat hoopte ik. Want het oude jaar was zwaar geweest, en de gedachte aan een nieuw jaar gaf mij hoop. Uiteindelijk werd het nieuwe jaar ook anders. Maar niet zoals ik had gehoopt.

Als ik denk aan mijn laatste twee ‘Oud en Nieuws’ dan krijg ik daar niet bepaald warme, gezellige gevoelens bij. Zowel Oud en Nieuw 2016/2017 als 2017/2018 waren niet leuk. Dat had allemaal te maken met het jaar 2016. Er gebeurde toen veel. In het kort: mijn relatie ging uit, ik kreeg Pfeiffer, ik had net een nieuwe functie op werk en knalde door. Een collega werd ziek, dus nog even een schepje er bovenop. Én ik verhuisde naar een hele nieuwe stad in de hoop op een nieuw begin.

Ik deed mijn best om mijn leven weer op te bouwen, deed ‘vrolijk’ aan van alles mee. Maar eerlijk gezegd voelde ik me ontzettend gedesoriënteerd en alleen. Van binnen deed het pijn. Toch dacht ik aan het einde van dat turbulente jaar: zo, dit jaar is voorbij. 2017, nieuw jaar, nieuwe kansen. Kom op, Deb. You got this!

Toen ging het pas écht mis.

Tot februari 2017. Toen ging het pas écht mis. Ik liep uit mijn werk richting de trein. Nog voordat ik het station haalde, belandde ik op een bankje langs de weg en ik kon alleen maar huilen. Het was op. Ik was op. De impact van alle veranderingen was te groot. Ik had geprobeerd overeind te blijven, maar ik was een emotioneel en lichamelijk wrak. Ik kon mezelf even niet meer overtuigen dat alles beter werd. De vrolijke, gezonde, hoopvolle Deb was de weg even helemaal kwijt. Het was duidelijk: 2017 werd niet mijn comeback.

Ik was namelijk niet zomaar ‘eventjes niet lekker’. Ik had een flinke burn-out en voelde me depressief. Het werd een traject van maanden om mezelf weer op de rit te krijgen, mentaal en fysiek. Toen het weer Oud en Nieuw werd, was ik nog steeds ver van huis. Ik wilde wel geloven dat 2018 dan toch écht mijn jaar zou worden. Maar ja. Vorig jaar was het ook niet van de ene op de andere dag anders.

Wat willen we dat graag, hè: snelle oplossingen.

Wat willen we dat graag, hè: snelle oplossingen. Vooral rond de jaarwisseling zie je ze overal: goede voornemens, nieuwe mogelijkheden. “Doe dit en krijg dat strakke lichaam ”, “Doe dat en vind innerlijke rust”, “Vind nú de man van je dromen.” Begrijp me niet verkeerd: goede voornemens vind ik soms ook heel… goed. De jaarwisseling is namelijk een heel mooi moment om na te denken over je doelen. Maar sommige dingen in het leven kosten tijd. Soms is er even géén makkelijke oplossing. Soms is niet ineens alles anders.

En nu wordt het alweer 2019! Is alles weer oké met mij? Eerlijk gezegd: nee, niet alles. Ik ben nog steeds niet helemaal de ‘oude’. Ik kan gelukkig wel veel meer aan! Misschien wordt dit dan ook mijn laatste burn-out-en-nieuw (net bedacht, dat woord 😉 ). Misschien ook niet. Maar er is wel iets veranderd.

Het is oké als het niet allemaal oké is.

In het begin was het overleven. Ik had even geen hoop. Maar nu zie ik vaker dat elke dag iets nieuws kan brengen. Soms iets super kleins. Als iemand zegt: ‘Hold on, Debbie!’ dan geeft dat weer een beetje moed. Of ik word herinnerd aan wat er in de Bijbel staat: dat God belooft alle dingen nieuw te maken. Niet alleen later, maar ook nu al, in jouw en mijn leven. Ennuh, even eerlijk… soms heb ik ook gewoon een rotdag (of week) hoor. Het is oké als het niet allemaal oké is.

Ik hoop natuurlijk op een geweldig nieuw jaar voor ons allemaal. Als je leven nu lekker gaat: tof! Maar misschien is het zwaar. Misschien ben je ziek, mis je een geliefde die niet meer terugkomt, wil je graag een partner of kind, maar gebeurt het niet. Wat zou het fijn zijn als 2019 dan hét jaar wordt dat je geluk, gezondheid en herstel vindt. Maar of dat nou met de jaarwisseling gebeurt of niet: ik hoop dat je elke dag als nieuw ervaart. Elke dag kan er zomaar iets onverwachts gebeuren. Elke dag kan een sprankje hoop bevatten. Hold on!

PS. Om dan stiekem toch even reclame te maken: wist je dat 92% van de Alpha-deelnemers een positieve tot zeer positieve invloed van Alpha op hun geloof en leven ervaart? Misschien toch nog één goed voornemen voor 2019 dan: Alpha volgen! 😉 Vind er een bij jou in de buurt.


Deze blog is geschreven door Debora (30 jaar). Meer blogs lezen van Debora? Klik dan hier!

Meer over dit onderwerp lezen?