Waarom zijn er zoveel verschillende kerken?

Elske Lindeman
3 min leestijd
'Je bent zeker niet de enige die dan door de bomen het bos niet meer ziet'

Er zijn een hele hoop kerken in Nederland. Nee, niet allemaal dezelfde kerken. Ze zijn er in allerlei soorten (en maten). Het kan je zomaar een hele zoektocht opleveren wanneer je meer wilt weten over ‘de kerk’.

Als je weleens hebt gegoogeld naar een kerk in je buurt, vind je ineens niet één kerk, maar wel tien kerken. En je bent zeker niet de enige die dan door de bomen het bos niet meer ziet. Christenen worden er soms ook niet helemaal wijs uit welke kerk er bij hen past. Hopelijk geeft deze blog je een beetje meer inzicht in de vraag waarom er zoveel verschillende kerken zijn.

Bekendste verschil

In de geschiedenis hebben er verschillende ‘kerkscheuringen’ plaatsgevonden, zoals dat ook wel genoemd wordt. Het bekendste verschil is waarschijnlijk wel het verschil tussen katholiek en protestant. Dat begon in de 16e eeuw bij de monnik Maarten Luther. Voornamelijk ging dat over hoe de mens gered kan worden; alleen door Gods genade of ook door goede werken te doen? Er waren in die tijd misstanden in de kerk en mensen konden zonden afkopen door geld te geven. De kant van Maarten Luther (wat nu de protestantse kerken heten) zei dat dat niet kon en dat mensen alleen Gods genade nodig hebben. Maar een hoop verschillen werden ook weer bijgelegd. In 1999 werd dat zelfs door ‘lutheranen’ en rooms-katholieken vastgelegd in een overeenkomst.

In de loop van de eeuwen

Onder protestanten zijn ook een hoop verschillende kerken ontstaan in de loop van de eeuwen. Mensen ontdekken soms dat ze het theologisch (dat betekent: in de studie over God) het niet altijd met elkaar eens zijn. Zo ontstonden er gereformeerde kerken, evangelische kerken, baptistengemeenten enzovoort. Er zijn (of waren) theologische verschillen over bijvoorbeeld de organisatie van de kerk, de muziekkeuzes, het avondmaal of de rustdag. Soms kunnen er ook binnen kerken verschillende meningen zijn over hoe je de Bijbel moet interpreteren.

Niet zonder elkaar

Het allerbelangrijkst om te onthouden is dat er geen één perfecte kerk is. Het mooie aan de verschillende kerken is dat mensen er vaak altijd wel één (of meer) vinden waar ze zich thuis voelen. Volgens de Bijbel kunnen gelovigen ook niet zonder elkaar. De kerk wordt wel het lichaam van Jezus genoemd, met allemaal verschillende lichaamsdelen die niet zonder elkaar kunnen functioneren. Uiteindelijk horen al die mensen uit verschillende soorten kerken dus bij één lichaam.

En voor het geval je zelf op zoek gaat naar een kerk: het gaat erom dat je je welkom voelt in een kerk en dat je er meer over God kunt leren. Dat is weer voor iedereen anders en dat is helemaal niet erg. Geloven is heel persoonlijk, net als de kerk waar je je thuis voelt.

Vind een Alpha bij jou in de buurt!