Ken je het lied Amazing Grace?

Elske Lindeman
3 min leestijd

Het lied Amazing Grace is echt een klassieker binnen de christelijke muziek. Als je het nog niet kent, dan kan je tientallen versies van het nummer op YouTube vinden!

Het is niet alleen een mooi lied, maar er zit een indrukwekkend verhaal achter. Zet deze klassieker vooral lekker aan op de achtergrond terwijl je verder gaat met lezen.

John Newton

Het verhaal gaat dat John Newton dit lied schreef rond de kerstperiode in het jaar 1772. Nu vraag je je natuurlijk af wie John Newton is, want bij hem begint het. John Newton was een Engelsman, geboren in 1725. Hij was geen gelovige jongen en hij had niks met de kerk. Na een korte tijd voor de Royal Navy (de militaire vloot van het Verenigd Koninkrijk) gewerkt te hebben, verandert hij van koers. Newton gaat aan het werk binnen de slavenhandel, op het schip de Greyhound. In die tijd was slavenhandel helaas nog heel gewoon.

Het noodlot

Dan breekt op een dag het noodlot aan. Het schip waar John Newton op vaart, komt in een zware storm terecht. Op de plek waar Newton eerder had gestaan, slaan bemanningsleden van het schip overboord. Als een wonder overleeft hij de storm. Tijdens die storm op zee beseft John Newton voor het eerst in zijn leven dat alleen God hem kan redden. Hij komt tot geloof. Je zou kunnen zeggen dat vanaf die tijd zijn hele leven op zijn kop komt te staan. Hij stopt met zijn werk binnen de slavenhandel (wordt zelfs een tegenstander ervan!) en wordt een dominee.

Liefde was groter

John Newton schreef verschillende liederen, waaronder dus het prachtige Amazing Grace. Een lied dat gaat over zijn leven, maar vooral over vergeving.

Amazing grace (how sweet the sound)
that saved a wretch like me!
I once was lost, but now I am found,
Was blind, but now I see.

John Newton moest van ver komen zoals je wel begrijpt, maar de liefde van God was veel groter. De harde man die niks met God of geloof had, veranderde compleet. Want dat is wat er gebeurt als je God leert kennen. Zo werd Amazing Grace niet alleen het lied van John Newton, maar van ons allemaal.

Vind een Alpha bij jou in de buurt!