We kunnen een luisterend oor bieden en doen wat binnen ons bereik ligt, maar soms is dat niet genoeg en voelen we ons machteloos.

Als ik mijn gordijnen open schijnt de zon door een kier naar binnen 'Dank u Heer, dat is fijn wakker worden'. Het is tijd om op te staan en zodra ik aan de wieg van mijn zoontje sta krijg ik een brede glimlach 'Dank U Heer voor dit lieve mannetje, wilt U vandaag weer voor Hem zorgen?' Even later sta ik onder de douche en overdenk ik de dag die voor me ligt en mijn gedachten blijven hangen bij dat moeilijke gesprek op mijn werk 'Wilt U mij wijsheid geven, ik zie er zo tegenop..' 

Dit is hoe ik door de dag heen in gebed ben met God. Al mijn gedachten en gevoelens van dankbaarheid of twijfel spreek ik naar Hem uit. God die mijn vader en vriend is wil altijd betrokken zijn in ieder facet van mijn leven. God is liefdevol en zorgzaam en tegelijkertijd ook de schepper van hemel en aarde. God heeft alle macht en is krachtig en onoverwinnelijk sterk. Deze twee beelden kan ik bijna niet met elkaar verenigen, maar ik heb geleerd om te vertrouwen op deze allesomvattende God.

Connectie met God

Mijn vertrouwen is gegroeid doordat ik een constante connectie met Hem heb, door Hem te danken voor alles waar ik me over verwonder. In mijn dankbaarheid leer ik Zijn grootheid zien en door het zien van Zijn grootheid groeit mijn vertrouwen en verlangen om in gesprek en relatie te zijn met Hem. Mijn geloof en vertrouwen in God zijn de basis van mijn leven.

Vanuit dat vertrouwen mogen we ook in geloof bidden voor een ander. Bidden is niet alleen praten en communiceren met God, maar als wij voor een ander bidden betekent het dat we diegene overdragen aan Gods vader handen. En alles wat God in Zijn handen neemt, laat hij niet meer los. Dat betekent dat iedere situatie die we aan God geven de mogelijkheid krijgt om te veranderen, te genezen of te helen. Gebed kan dus grote gevolgen hebben die verder reikt dan we ons kunnen voorstellen.

Ik bid voor je

Soms komen wij mensen tegen die zich in uitzichtloze situaties bevinden. We kunnen een luisterend oor bieden en doen wat binnen ons bereik ligt, maar soms is dat niet genoeg en voelen we ons machteloos. Als we voor een ander bidden, staan we nooit machteloos, want we mogen weten dat ieder mens veilig is bij Hem. Bidden betekent dus loslaten en overgeven aan God die nooit zal laten varen wat Zijn hand begon.

Ik hoop dat deze gedachte je rust en moed geeft om open te staan voor de mensen om je heen. In goede en in slechte tijden. Ik hoop dat het je verlangen geeft om te verbinden en om voor de mensen om je heen te bidden. Vind je het lastig om je dierbare toe te vertrouwen aan God? Oefen dan met Hem te danken voor alles wat er in je op komt en ervaar hoe je vertrouwen zal groeien.

En in plaats van dat we mensen sterkte mogen wensen mogen we hen vertellen ‘ik bid voor je’.

Geeft dit stof om eens verder over na te denken? Dan is de Alpha-cursus misschien iets voor jou.

Geeft dit stof om eens verder over na te denken? Dan is de Alpha-cursus misschien iets voor jou, vind een Alpha bij jou in de buurt!