Waarom zou ik geloven, mijn leven is zo toch ook prima!

Is er meer?

Ken je het concept van het all-you-can-eat restaurant? De nieuwste variant is dat je op een kaart aangeeft welke porties je in de volgende dinerronde op je bord wilt. Die porties moet je dan ook opeten. Doe je dat niet, dan wordt het bijbetalen!

Ik hield wel van de oude versie, waarbij je langs de counters van voor-, hoofd- en nagerechten liep, en zelf je bord volstapelde. Immers, je betaalde een vast bedrag en je bepaalde zelf wát en hoeveel je naar binnen werkte. Het zag er natuurlijk niet uit: vis en vlees, patat en rijst, zoet en zuur; alles door elkaar op hetzelfde bord. Het werd ook al gauw te veel en je kwam met buikpijn thuis. Vooral als je nog zo nodig een ijsgerecht moest verorberen mét daarna nog een kop sterke koffie voor je naar thuis ging.

Buffet-geloof

Waarom ben ik er? Wie ben ik eigenlijk? Waarheen ga ik? Waar gaat het om in mijn leven? Vragen genoeg, die heeft iedereen; wat je ook gelooft of niet gelooft. Elk mens heeft twijfelmomenten: Heeft het allemaal wel zin wat ik doe? Voor wie doe ik het eigenlijk allemaal?

De vragen en twijfels gaan gepaard met een gevoel van gemis. Om dat gevoel in te vullen, gaan we als mens langs de verschillende counters van voor-, hoofd- en nagerechten. Daar scheppen we ons bord vol met hebbedingen, plezier maken, drugs of alcohol. Of we gaan nóg harder werken, extreem veel sporten, van relatie naar relatie hoppen, of we storten ons in de wetenschap.

Kies je religie

Kortgeleden werd door het Sociaal en Cultureel planbureau een onderzoek gepubliceerd over religie in een pluriforme samenleving in Nederland. Er zijn nog steeds veel mensen die geloven dat er echt geen God is (32% is atheïst). Anderen weten niet zo goed of er misschien toch ergens een hogere macht bestaat (36% is agnost). Weer anderen denken dat er toch wel iets moet zijn dat groter en machtiger is dan de mens (16% is ‘ietsist’). O ja, en dan is er nog een klein percentage dat gelooft dat er echt een God is die zich persoonlijk met ieder mens bezighoudt (16% gelooft in God).

Waar word je vol van?

Heb jij daar je buik vol van? Ben je op zoek naar richting en betekenis in het leven? Jezus zegt: ‘Ik ben de weg, de waarheid en het leven’. Hij vraagt of Hij deel mag zijn van je leven. Wat ik heb gemerkt: Zijn liefde is all-you-need. Je kunt ermee stoppen eten te stapelen dat je nooit genoeg geeft. Misschien wil je wel geloven dat er een God is die zich met jou persoonlijk wil bemoeien.

En misschien is je weleens verteld dat Jezus ook voor jou naar de aarde gekomen is. Wil je daar meer van weten?