Bidden kan en mag overal. Veel mensen vouwen hun handen, sluiten hun ogen en spreken alles wat ze willen delen uit naar God. Maar soms kunnen we er wel wat hulp bij gebruiken.

We hebben een aantal creatieve gebedsvormen voor je verzameld waar iedereen mee aan de slag kan gaan. Veel ‘bidplezier’!

De aanhouder wint

Volhouden is vaak het lastigste gedeelte bij goede voornemens. In het dagelijks leven zijn we vaak druk en er zijn genoeg afleidingen. Als we ergens vaker voor willen bidden dan we nu doen, dan kan een geheugensteuntje geen kwaad. Maar dan moet dit wel een geheugensteuntje zijn dat we elke dag zien! Wat zie je meerdere keren per dag? Je agenda? Je spiegel? Of je koelkast? Plak hier een notitie met je gebed op. Zo wordt dit gebed onderdeel van je leven. Een andere optie is ook om je handen te gebruiken als je voor meerdere situaties wilt bidden. Kies bij elke vinger één specifiek gebed of situatie. En het mooist is natuurlijk om elke dag je hand ‘vol’ te bidden.

De dobbelsteen

Misschien ken je de dobbelsteen-variant al wel. Het idee is dat je elk cijfer toewijst aan iets of iemand. Dat kunnen zes personen zijn waar je graag voor wilt bidden, maar dat kunnen ook belangrijke thema’s in je leven zijn zoals het opvoeden van kinderen, je kerk, je familie of iets anders. Stop de dobbelsteen in je broekzak en pak hem er zo nu en dan eens uit om te gooien. Pak dat moment om te bidden voor de persoon of het thema dat bij het cijfer hoort dat je gegooid hebt. En wie weet krijg je er ook nog eens een leuk gesprek door als iemand zich afvraagt waarom je toch altijd die dobbelsteen bij je hebt J.

Tijd voor aanbidding

Bij bidden hoef je niet altijd met je ogen dicht en handen gevouwen te zitten. Zoek eens de plekken op waar jij iets van Gods grootheid ziet. Maak bijvoorbeeld een gebedswandeling door het bos, tijdens de pauze op je werk of in de wijk waar je woont. Als wandelen niet je favoriete bezigheid is, kun je ook de stilte opzoeken (alleen of samen). Zet bijvoorbeeld mooie natuurbeelden aan op je beeldscherm en dank God voor al het moois wat Hij gemaakt heeft!

Een brief aan God

Soms kunnen je gedachten alle kanten op gaan. Schrijven kan helpen om je gedachten te ordenen en je even volledig ergens aan toe te wijden. Je kunt God bijvoorbeeld een brief schrijven die jouw liefde voor Hem weerspiegelt. Als je niet meer zo van de pen en papier bent (generatie smartphone), is het ook een goede optie om van je notities in je telefoon een gebedenboek te maken. En het mooie is als je na een periode terugkijkt in je telefoon, dan zie je misschien wel dat gebeden die je allang vergeten was, zijn verhoord.

Lectio Devina

Lectio Devina is een eeuwenoude en eenvoudige manier van bidden met de Bijbel. Deze manier van bidden kun je alleen doen of met anderen en is opgedeeld in vier delen: lezen, mediteren, bidden en overdenken. Stichting 24-7 Prayer heeft op hun website stapsgewijs uitgelegd hoe dit werkt. Klik hier voor het stappenplan van Lectio Devina.

Vind een Alpha bij jou in de buurt!