Hoe en waarover kun je bidden?

Elske Lindeman
3 min leestijd
Sta er eens bij stil dat bidden de belangrijkste vorm van communicatie is met God

Hoe fijn is het om te kunnen bidden. Om even een momentje van stilte te pakken, een moment om te praten met God. Maar tegelijkertijd, hoe fijn het ook klinkt, kan bidden misschien best een struggle zijn.

Je kan soms het gevoel hebben dat je woorden te kort schieten, dat je tegen een dichte hemel praat of dat je gedachten alle kanten op schieten, behalve richting God. Misschien vind je het zelfs wel moeilijk om te geloven dat bidden echt werkt. Maar sta er eens bij stil dat bidden de belangrijkste vorm van communicatie is met God.

De meest treurige klaagzangen tot de vrolijkste gebeden

Gelukkig hoeven gebeden niet perfect te zijn. Soms is het ook gewoon een uitroep naar God: ‘Help!’ of: ‘Dank U wel!’ Er is één plek die ik je absoluut kan aanbevelen als je meer wilt weten over hoe je moet bidden: dat is de Bijbel. Er staan ontzettend veel gebeden in de Bijbel. In alle soorten en maten; van de meeste treurige klaagzangen tot de vrolijkste dankgebeden en alles ertussenin. In het Oude Testament wordt er heel veel gebeden, door de profeten en in de Psalmen van David. Maar ook Jezus bad veel tot zijn Vader.

Onze Vader

Het meest bekende gebed dat Jezus bad, is het ‘Onze Vader’. Dat deed Hij toen zijn discipelen (een ander woord voor de volgelingen van Jezus) aan Hem vroegen: ‘Heer, leer ons bidden’. Wow, je zou bijna denken dat het hele idee van bidden nieuw voor hen was. Maar dat was zeker niet het geval. Toch wilden ze het van Jezus horen. En als je het ‘Onze Vader’ een beetje kent (lees het anders hier), dan zie je dat het helemaal geen lang, moeilijk gebed is. Het gaat over jezelf op God richten, alles van Hem verwachten, hulp vragen voor jezelf of anderen en alles loslaten in vertrouwen dat Hij ermee aan het werk gaat. Het is een gebed waarin je vergeving kunt vragen en aangeeft dat je anderen ook zult vergeven.

Begin simpel

Ik denk dat je inmiddels wel door hebt dat er geen vaste regels zijn hoe je moet bidden, maar dat er wel hele goede voorbeelden zijn waar je uit kan putten, zoals de discipelen dat ook deden. Als bidden voor jou nieuw is, begin dan simpel, net als Jezus. Laat je inspireren door de gebeden van christenen om je heen. Er zijn trouwens ook heel wat hulpmiddelen die kunnen helpen. Je kunt hier meer lezen over creatieve gebedsvormen. En hier ontdek je hoe je smartphone je kan helpen met bidden. Zoek vooral een manier die bij jou past en open je hart. Want dat is wat God verlangt; geen perfect gebed, maar jouw eerlijke verhaal. Hoe imperfect, simpel of ingewikkeld dat ook mag zijn.

Wil jij meer weten over het christelijk geloof? Volg dan een Alpha bij jou in de buurt!