Elke dag een stukje dichter naar God toe. Hij heeft namelijk een geweldig Thuis voor ons in petto.

De laatste jaren begin ik Alpha meestal met het laten horen en zien van Psalm 139 in een uitvoering van The Psalm Project. Daarvan is een hele mooie TV studio-opname gemaakt, uitgevoerd door topmusici. Solist is Suzanne van der Velde en je kunt duidelijk zien dat ze op dat moment zwanger is. Dat is treffend, omdat deze Psalm juist gaat over God die ons in de moederschoot gevormd heeft en ons dus vanaf het eerste begin kent.

'Heer die mij ziet zoals ik ben, dieper dan ik mijzelf ooit ken, kent U mij, U weet waar ik ga, U volgt mij waar ik zit of sta. Wat mij ten diepste houdt bewogen, het ligt alles open voor Uw ogen.'

Na deze woorden beginnen we de cursus en vertel ik de deelnemers dat ze mogen komen zoals ze zijn, met alles wat ze bezighoudt. We gaan open en eerlijk met elkaar in gesprek en zoeken Bijbelse antwoorden op onze vragen. En meestal komen op die eerste avond al de emotionele verhalen en de moeilijke levensvragen.

Ontdekkingsreis

Tien weken lang zijn we zo met elkaar op weg. Op onze ontdekkingsreis langs de kernbegrippen van het christelijk geloof praten we over wie Jezus is en de wens om Jezus beter te (leren) kennen. Het valt niet mee om te begrijpen wat Jezus voor mij persoonlijk heeft gedaan. Waarom was dat nou allemaal nodig? We hebben het vaak te druk om te bidden en de Bijbel te lezen, of weten niet goed hoe het moet en hoe we daarin discipline kunnen aanbrengen. Daarover praten we op een heel praktische manier. Tja, en dan de Heilige Geest, hè. Voordat je daar zo vol van bent en vrucht draagt, zodat je anderen over je geloof kunt vertellen… Dat is niet gemakkelijk. Geloven kun je niet alleen, het is juist fijn om dat met anderen te doen. Zodat ze je kunnen bemoedigen, of telkens weer stimuleren om actief te geloven. Dan kan een gemeente de plek zijn waar je dat allemaal vindt. Waar je met lege handen kunt komen en bij kunt tanken.

En verder na Alpha dan?

Dan vervolg je je weg, elke dag een stukje dichter naar God toe. Hij heeft namelijk een geweldig Thuis voor ons in petto. Ik eindig daarom de cursus met een lied van Don Moen, ‘When it’s all been said and done’ (vert.):

Psalm 139: ‘Als alles gezegd en gedaan is, is slechts één ding belangrijk: heb ik voor de waarheid geleefd, heb ik mijn leven voor U geleefd? Al mijn schatten hebben geen waarde; alleen wat ik gedaan heb om liefde te beantwoorden, dat zal de tijd doorstaan. Ik zal U altijd lof zingen, hier op aarde en voor eeuwig; U hebt mij de hemel, mijn echte thuis laten zien; als alles gezegd en gedaan is, bent U mijn leven als dit leven voorbij is.’

 

Wil je meer weten over het christelijk geloof? Volg dan een Alpha-cursus bij jou in de buurt!


Auteur: Freek Zijlstra is zestiger, getrouwd met Nel, vader van 4 dochters en opa van 4 kleinkinderen. Hij heeft 40 jaar als medisch wetenschappelijk onderzoeker en universitair hoofddocent gewerkt, en is nu met prepensioen. In zijn woonplaats Berkel en Rodenrijs geeft hij Alpha en schrijft columns in het kerkblad. Zo wil hij de basisbegrippen van het christelijk geloof aanreiken en het gesprek erover op gang brengen.