Hoe kan ik vervuld worden met de Heilige Geest?

Alpha Nederland
4 min leestijd
Wanneer we tot geloof komen ontvangen we Gods Geest om ons te helpen en te sterken

Meten is weten. We leven in een tijd van onderzoeken, tabellen en grafiekjes. Overal zijn schema's voor ontwikkeld en we leggen van alles vast in een schaal van 1 tot 10. Onderzoeksgegevens bieden houvast en zekerheid. Het zijn de antwoorden op veel van onze vragen.

Dat we vragen hebben is overigens niet zo verwonderlijk, want zonder enige nieuwsgierigheid en behoefte naar leren zouden we het eigene van ons mens-zijn inleveren. Vragen doen ons op reis gaan en brengen ons in gesprek met anderen.

Ook als het gaat om het christelijk geloof hebben we veel vragen. De veelheid van vragen lijkt overigens niet minder te worden naarmate we ouder worden, en ook maakt het weinig verschil of we sinds de wieg al met God wandelen of veel later zijn begonnen. In elke fase in ons leven hobbelen we over de thema’s heen en stellen we vragen.

Vervuld worden

Zo blokkeerde een hobbel mij op een dag, toen ik me begon af te vragen hoe het verhaal rondom de Heilige Geest in elkaar stak. Er werd me verteld dat ik de Heilige Geest ontvangen had toen ik tot geloof kwam. Hij zou me helpen, sterken en ondersteunen. Een veilig gevoel overigens, ik zou immers nooit alleen zijn. Toch bleef ik haken bij het gebed dat ik regelmatig om me heen gebeden hoorde, waarin de vraag klonk of God ons wilde vullen met de heilige Geest.

Zelf activeren

Ik herinner me nog goed dat ik moed vatte en iets over deze hobbel deelde op de zondagsschool. Het eenvoudige, maar duidelijke antwoord van de juf op zondagmorgen, bracht me verder op weg: ‘Je zou het kunnen vergelijken met een stuurprogramma voor je pc’, vertelde ze. ‘Al het materiaal is beschikbaar, je moet het echter wel zelf activeren. Wanneer we tot geloof komen ontvangen we Gods Geest om ons te helpen en te sterken. En het meest spannende: Hij wil controle over ons nemen.’

Behoefte aan zelfregulering

En met deze uitleg stootte ik tegen de volgende hobbel aan. Meestal worden we onrustig bij dit soort uitspraken. Want, wat blijft er nog van ons zelf over? Hebben we dan niets meer zelf te kiezen? Als anderen controle over ons dreigen te nemen, worden we angstig, boos of trekken ons terug. Het druist dwars tegen onze behoefte aan zelfregulering in.

Hij wil wel

Het is een keuze om Hem toe te laten in ons leven. Hij wil wel, maar willen wij ook? We kunnen dagelijks besluiten om Hem te laten sturen, en het avontuur van het verstaan van Zijn stem aan te gaan. En als we dan toch graag willen onderzoeken en meten, dan zouden we kunnen kijken wat ons leven uitwerkt voor de mensen om ons heen. De Geest (oftewel: Gods kracht) wordt zichtbaar in het liefhebben van anderen. Zijn uitwerking zal altijd ten goede van anderen en jou zijn.

Wil je meer weten over de Heilige Geest?

 

 

Vind een Alpha bij jou in de buurt!