Hoe kun je (nu nog) in God geloven?

Alpha Nederland
3 min leestijd

Ge•lo•ven (geloofde, heeft geloofd) 1. vast vertrouwen in het bestaan van iem. of iets.

Als je kijkt naar de wereld waarin we leven, dan kun je je afvragen: hoe (in hemelsnaam!) kun je nu nog geloven in God? Als er een God is, waar dan? Wanneer God echt van mensen houdt en oog heeft voor deze wereld, laat Hem dan een einde maken aan deze ellende. De wereld schreeuwt om een oplossing!

Egyptische christenen

Terwijl ik dit schrijf moet ik denken aan 21 Egyptische christenen die bruut werden vermoord vanwege hun geloof in Jezus Christus. Wat bewoog hen om met risico voor eigen leven vast te houden aan hun geloof? Hoe deden ze dat?

Alles waarop we hopen

Het geloof legt de grondslag voor alles waarop we hopen, het overtuigt ons van de waarheid van wat we niet zien. (Hebreeën 11:1, Nieuwe Bijbelvertaling)

De Bijbeltekst hierboven krijgt opeens een diepere betekenis. Want afgezien van de absolute gruwel die ik voel voor wat deze mensen hebben moeten doorleven, ik voel bewondering voor hoe zij geloofden. Hun geloof was niet gebaseerd op de beulen die zij heel reëel voor zich zagen. Hun geloof was gebaseerd op een hele diepe overtuiging dat Jezus op dat moment, daar in hun diepste angst, bij hen was en voor altijd zou blijven. Wat een geloof!

 

Persoonlijke zoektocht

Geloven is een hele diepe overtuiging. Maar het is ook een voor iedereen heel persoonlijke zoektocht. Die zoektocht begint met een keuze om open te staan voor Iemand die je niet ziet. Sommige mensen worden van de een op de andere dag gegrepen door de diepe overtuiging dat Jezus ook hun redder is, terwijl het bij andere mensen jaren kan duren. Geloof is een groeiproces: Het begint met één puzzelstukje, waarna er stukje voor stukje puzzelstukjes worden bijgelegd en jouw geloof steeds een beetje verder wordt uitgediept. Maar het blijft een puzzel, ook als je al je hele leven gelooft of met het christelijk geloof bent opgegroeid.

Blijf puzzelen

Ik wil je uitdagen om voor het eerst of opnieuw te gaan zoeken. En om door te blijven puzzelen als je het totaalplaatje even niet meer ziet. Dit kan bijvoorbeeld door mee te doen aan een Alpha bij jou in de buurt. Laat je verrassen! Toen ik meedeed aan Alpha werd mijn geloof in Jezus verder uitgediept, ik ben een puzzelstukje verder gegroeid! Dat hoop ik ook voor jou!

Wil jij meer weten over het christelijk geloof? Volg dan een Alpha bij jou in de buurt!