Hoe kun je weten dat God je leidt?

Alpha Nederland
4 min leestijd
Als je nu de Bijbel leest, zie je heel duidelijk hoe God de Israëlieten heeft geleid

Soms zijn er van die dagen dat ik me afvraag of God eigenlijk wel iets in mijn leven doet. Dan regent het weer buiten, mis je je trein, vergeet je weer van alles mee te nemen en valt die dag zo ongelooflijk tegen.

Of dan vraag ik me af of het leven eigenlijk wel zin heeft? En of wat ik doe eigenlijk wel het juiste is. Dan bid ik of God me wil laten zien wat ik met mijn leven moet doen en wat zijn wil is.

Achteraf gezien kan ik vaak wel aanwijzen hoe God me geleid heeft, maar op het moment zelf? Dan lijkt het alsof er helemaal niks gebeurt en alles tegen zit.

Hoe kun je dan weten dat God je leidt?

Deze vraag deed me denken aan de Israëlieten uit het Oude Testament. Zij waren vaak gefrustreerd naar hun leider en God toe. Ze wisten niet wat er zou gaan gebeuren, welke kant ze op moesten gaan of dat er wel eten zou zijn. Toch als je nu de Bijbel leest, zie je heel duidelijk hoe God de Israëlieten heeft geleid. Je hebt als lezer een overzicht van de hele geschiedenis. “Ja, zo zou ik ook wel Gods leiding in mijn leven kunnen zien”, denk je misschien wel. En dat is waar. Achteraf kun je vaak veel duidelijker aangeven hoe God je geholpen heeft.

Na twee jaar gestudeerd te hebben aan de kunstacademie stopte ik met mijn studie. Niemand om mij heen begreep het echt. Inmiddels ben ik bijna een jaar werkzaam als zelfstandig kunstenaar en krijg ik opdrachten. Het was niet altijd gemakkelijk, maar nu ik terug kijk weet ik dat God het was die met mij meeging.

Ik geloof dat het mogelijk is om te weten hoe God je leidt. Het begint ermee om bewust te worden van de dingen die je doet. Schrijf bijvoorbeeld beslissingen die je moet maken op. Zo wordt je bewust van de dingen waar je mee bezig bent.

Vertrouwen op Zijn leiding

Kijk vervolgens nog eens naar de lijst en bidt of God jou de weg zal laten gaan die Hij voor jou bedacht heeft. Door de dingen die jij lastig vindt bij Hem neer te leggen, geef je een stukje van je eigen controle uit handen. Je zegt hiermee eigenlijk: “Ik vertrouw erop dat u mij leidt”.

Je mag erop vertrouwen dat als je een moeilijke beslissing moet maken God het is die met je meegaat en het daarom ook goed zal zijn. Zonder dit vertrouwen kun je blijven piekeren of je wel de juiste keuze hebt gemaakt.

“Steeds houd ik de HEER voor ogen, met hem aan mijn zijde wankel ik niet.” Psalm 16:8. Als je merkt dat je weer gaat twijfelen, piekeren en je af gaat vragen of God wel bij je is, probeer dan deze tekst tegen jezelf te zeggen. Want met hem aan jouw zijde hoef je nergens over in te zitten.

Hoe beantwoord jij voor jezelf de vraag of God jou leidt? Word je er onzeker van of juist zekerder?

Geeft dit stof om eens verder over na te denken? Dan is de Alpha-cursus misschien iets voor jou.

Vind een Alpha bij jou in de buurt!