'Ik vind Jezus best wel arrogant'

Debora van der Wolf
6 min leestijd
Wat als Hij is wie Hij zegt dat Hij is?

Een paar jaar geleden ontmoette ik een meisje dat weinig had met geloof, maar geïnteresseerd raakte toen ze tijdens een jongerenreis met een groepje christelijke studenten optrok. Ze kreeg de tip: 'Als je meer wilt weten over Jezus, begin dan eens met het Bijbelboek Johannes te lezen.' Dus dat deed ze. 'En?', vroeg ik toen ze een eind op weg was. 'Nou', concludeerde ze: 'Ik vind Jezus best wel arrogant.'

‘WAT?!’, zei ik.

Nee, grapje. Dat zei ik niet. Ik ging met haar in gesprek. Ik vond het eigenlijk wel interessant. Want hoe was ze tot die conclusie gekomen? Ik moet zeggen dat ik uiteindelijk ook wel kon begrijpen waar haar gevoel vandaan kwam. Jezus doet aardig wat stevige uitspraken over zichzelf. Bijvoorbeeld: ‘Ik ben het licht voor de wereld. Wie mij volgt loopt nooit meer in de duisternis’, ‘Ik spreek de waarheid, Ik kom van God, de Vader, maar jullie geloven niet in de Vader, en dus ook niet mijn waarheid’, ‘Als jullie niet in mij geloven, zullen jullie in jullie zonden sterven’, ‘Jullie horen bij deze wereld, maar ik niet’.

 

 

'Ze dachten dat hij gek was, bezeten zelfs: "Wie denkt u wel dat u bent?"'

Maar wat als het waar is?

Zie het voor je? Als een van ons deze dingen zou beweren, zou heel Twitter losgaan: “Wat is die gozer vol van zichzelf! Welk arrogant mens durft zoiets te beweren? Wat maakt jou belangrijker dan een ander?” Dat dachten de religieuze leiders in Jezus’ tijd trouwens ook. Ze dachten dat hij gek was, bezeten zelfs: “Wie denkt u wel dat u bent?”

Dat meisje en ik filosofeerde nog even verder: “En als het waar is? Wat als Hij is wie Hij zegt dat Hij is? Wat als Hij inderdaad Gods Zoon is, naar de aarde gestuurd als mens? En als Jezus de waarheid spreekt, kan je dat dan nog arrogant vinden?” Het zette mij wel aan het denken. Ik heb het Bijbelboek Johannes er ook weer even bij gepakt.

Hij beweerde dat Hij de Zoon van God was

Jezus beweert in dit boek dus dat Hij de Zoon van God is. En als mensen beledigd reageren op zijn uitspraken, verwijst Hij naar God, de Vader: “Wat ik onderwijs heb ik niet van mijzelf. Het is de boodschap van God, Hij heeft mij gestuurd.” Jezus verzekert de mensen dat Hij niets kan doen uit zichzelf: “De Vader laat de Zoon alles zien wat Hij doet, en de Zoon doet precies hetzelfde. Hij zal nog grotere dingen laten zien, jullie zullen verbaasd zijn!”

Nou, dat kan je wel zeggen! Jezus deed dingen die menselijk gezien niet mogelijk zijn. Hij genas mensen van ziektes, psychische en geestelijke aandoeningen, Hij maakte van vijf broden en twee vissen eten voor duizenden mensen … Voor velen een reden om te geloven dat Hij inderdaad de Zoon van God was.

'Hij liet niet over zich heen lopen. Hij had altijd een antwoord klaar, en wist waar Hij voor stond. Een krachtige leider'

‘Hij is zo lekker gewoon gebleven’

Ik heb een vriendin die op koningsdag altijd een beetje een brok in haar keel krijgt als ze op tv ziet hoe onze koning en zijn gezin zich onder ‘de mensen’ begeven: “Ik vind het bijzonder dat iemand die zo’n leven leidt, zo ‘gewoon’ met het volk omgaat.” Dat kunnen we wel waarderen, hè. Als je over iemand kan zeggen: “Hij is zo lekker gewoon gebleven.” Kun je je dat voorstellen, dat Jezus ook zo rondliep tussen de mensen? Hij was God, en ook mens, net als jij en ik. Met menselijke emoties.

We lezen in Johannes bijvoorbeeld dat Jezus huilt als Hij hoort dat een goede vriend is overleden. De omstanders zeggen: ‘Wat heeft Hij veel van hem gehouden!’. En vlak voor Jezus’ arrestatie en kruising smeekt Hij God om in te grijpen. Hij wordt overvallen door doodsangst, staat er. Hij kon ook boos worden om onrecht. En Hij keek naar mensen om. Ook naar vrouwen, kinderen en verstotelingen (wat in die tijd echt niet vanzelfsprekend was).

Jezus is geen softie

Als je ‘Jezus’ intikt bij Google afbeeldingen dan kom je deze ‘lieflijke’ kant ook veel tegen: Jezus in zonnig grasveld met zijn leerlingen, Jezus met een lammetje in zijn armen, met zijn armen uitgestrekt naar de wereld. Maar wat me ook opvalt in de Bijbel: Jezus was geen softie! Hij liet niet over zich heen lopen. Hij had altijd een antwoord klaar, en wist waar Hij voor stond. Een krachtige leider.

Zoals je merkt, valt er veel over Jezus te zeggen! En dit zijn nog maar een paar conclusies uit één Bijbelboek. Wil je meer ontdekken? Begin ook eens met wat verhalen over Jezus te lezen, zou ik zeggen. Óf – je zit tenslotte op de site van Alpha 😉 – ga met anderen die ontdekkingsreis maken! Op Alpha eet je samen, hoor je meer over dit soort onderwerpen en ga je met elkaar in gesprek. En er is alle ruimte om je vragen te stellen.

Vind een Alpha bij jou in de buurt!