Onbegrijpelijke wendingen in het leven

Is er meer dan voetbal?

Met angstzweet, knikkende knieën en hartslag 120 stond ik in de kroeg met een aantal vrienden de strafschoppenserie van het Nederlands elftal te bekijken. Het was zomer 2014. Miljoenen Nederlanders stonden of zaten met dezelfde spanning toe te kijken hoe het Nederlands elftal won. Je zou de terechte vraag kunnen stellen of er meer is dan voetbal alleen!

Ja, er is zeker meer. Anders zou ik deze blog niet schrijven. Het thema inspireert mij, omdat ik geloof dat er meer is. Ik ben benieuwd waar dat ‘meer’ bij jou op slaat. Is het God? Boeddha? Allah? Jezelf? Johan Cruijff? Louis van Gaal? Of geloof je misschien in helemaal niets?

Bij mij staat ‘meer’ voor God. Nu kan ik een prachtige blog schrijven over het feit waarom jij in God kunt gaan geloven. Maar die kant wil ik niet op. Ik kan je niet overtuigen. Jij kunt het licht, God, pas zien vanuit het licht. Verwacht daarom geen in-zeven-stappen-ga-ik-in-God-geloven-plan. Ik kan hooguit iets vertellen over de weg die Hij met mij is gegaan.

Bizarre beslissing

Ik ben opgegroeid als degelijk christelijk jongetje. Na jarenlang mijn kont versleten te hebben in de kerkbanken was het tijd voor de stap naar voren. Belijdenis doen. Dat wil zeggen: ja zeggen tegen God en de gemeente. Hoe dit kwam? Ik was het jaar ervoor op werkvakantie geweest in Bosnië. Die vakantie ging ik iets leren van Gods liefde voor mij. Niet door een stem. Niet door een gevoel. Maar wel een sterke aantrekkingskracht waar ik moeilijk woorden aan kan geven.

Ik nam een bizarre beslissing. Ik werkte als administratief medewerker bij de Rabobank. Een prachtige baan. Doorgroeimogelijkheden en een door de bank betaalde HBO-studie lonkte. Eindelijk kreeg ik die kans. En… ik besloot er niet op in te gaan. Ik koos, tot onbegrip van velen, voor een sociale studie. Niet langer wilde ik mijn geluk vinden in geld, maar in werken met mensen. En inmiddels ben ik afgestuurd en actief als jongerenwerker bij Youth for Christ.

Wendingen

Het zijn wendingen in mijn leven die onbegrijpelijk zijn. En zo kan ik er nog wel een aantal opnoemen. En wanneer ik die eeuwenoude Bijbel open sla, lees ik over ontmoetingen tussen mensen en God. Het laat mij ontdekken dat God een weg gaat met mensen. Zelfs met een heel volk. Voor mij een bevestiging om in deze God te geloven.

Is mijn verhaal het bewijs dat God bestaat? Nee. Ik kan niet bewijzen dat God bestaat. Maar ook niet dat Hij niet bestaat. Uitgaande van één van de twee kanten, je neemt een risico. Maar het is het onderzoeken meer dan waard!

Ben jij nieuwsgierig of er meer is? Volg dan een Alpha bij jou in de buurt!