God wil ons bevrijden door middel van een gewaagde reddingsoperatie.

God wil ons bevrijden door middel van een gewaagde reddingsoperatie. God wordt mens. Hij wordt zichtbaar, tastbaar en benaderbaar. Dat is de betekenis van Jezus. En het is de betekenis van Kerst, het verhaal van de geboorte van Jezus.

Waar gaat kerstfeest eigenlijk om? Ik wil het kerstverhaal uitleggen aan de hand van een verhaal uit het boek ‘Puur’ van Donald Miller (lezen dat boek!). Op een dag gaat Donald Miller naar een concert van een folkzanger. Die vertelt een verhaal dat ons kan helpen de ultieme kerstboodschap te begrijpen.

Doodsbang in een hoek

“De folkzanger vertelde dat zijn vriend meedeed aan een geheime operatie. Ze moesten gijzelaars bevrijden uit een gebouw in een of ander duister deel van de wereld. Het team van zijn vriend vloog er per helikopter naartoe, ging het gebouw in en stormde de kamer binnen waar de gijzelaars maandenlang gevangen hadden gezeten.

Volgens de folkzanger was de kamer vies en duister. De gijzelaars zaten doodsbang weggedrukt in een hoek. Toen de mariniers de kamer binnenkwamen, hoorden ze de gijzelaars naar adem snakken. Ze bleven bij de deur staan en riepen naar de gevangenen, zeiden dat ze Amerikanen waren. De mariniers vroegen de gijzelaars hen te volgen, maar dat wilden ze niet. Daarom bleven ze daar maar op de vloer zitten en hielden hun handen angstig voor hun gezicht. Ze konden niet meer helder denken en geloofden niet dat hun redders echt Amerikanen waren.

'Hij wordt zichtbaar, tastbaar en benaderbaar. Met alle risico’s van dien!'

Dicht tegen de gijzelaars aan

De mariniers stonden daar, niet wetend wat te doen. Waarschijnlijk konden ze niet iedereen naar buiten dragen. Een van de mariniers, de vriend van de folkzanger, kreeg een idee. Hij deed zijn wapen weg, zette zijn helm af en kroop dicht tegen de gijzelaars aan. Hij was zo dichtbij hen dat zijn lichaam sommige van hun lichamen aanraakte. Hij liet zijn blik wat zachter worden en sloeg zijn armen om hen heen. Hij probeerde hen te laten zien dat hij een van hen was. Geen van de bewakers van hun gevangenis zou zoiets hebben gedaan.

Hij bleef zo even zitten totdat een van de gijzelaars naar hem begon te kijken en hem uiteindelijk recht in de ogen keek. De marinier fluisterde dat ze Amerikanen waren en dat ze daar waren om hen te redden. ‘Wil je ons volgen?’ zei hij. De held ging staan en een van de gijzelaars deed hetzelfde. Toen ging er nog een staan, totdat ze allemaal bereid waren om mee te gaan. Het verhaal eindigt als alle gijzelaars zich veilig in het Amerikaanse vliegtuig bevinden.”

Kerst is Gods reddingsoperatie

Wij zijn de gijzelaars in dit verhaal. We zitten gevangen in een duistere wereld vol gebrokenheid. Een wereld waarin Satan lijkt te heersen. En ergens went die wereld. God wil ons bevrijden uit deze wereld. Door middel van een gewaagde reddingsoperatie. God wordt mens. Hij wordt zichtbaar, tastbaar en benaderbaar. Met alle risico’s van dien!

De menswording van Jezus is te vergelijken met de marinier die dicht tegen de gijzelaars aankruipt. Jezus wil dichtbij komen. Hij wil de bevrijder zijn. De beslissing om Jezus te volgen lijkt erg veel op de beslissing die de gijzelaars moesten nemen om hun redders te volgen. Durf jij het aan?

Wil jij meer weten over het christelijk geloof? Volg dan een Alpha bij jou in de buurt!