Tips voor betekenisvolle gesprekken tijdens het kerstdiner!

Anne-Sophie Veurink
Tips voor sprankelende gesprekken aan tafel!

Kerst, het feest van verplichte gezelligheid en uitpuilende buiken. Maar laten we eerlijk zijn, soms lijken onze gesprekken aan tafel op een herhaling van "Hoe is het met je?" en "Wat zijn jouw plannen voor het nieuwe jaar?" Tijd om wat pit aan die gesprekken toe te voegen en te ontdekken waar Kerst echt om draait.

1. Wees écht aanwezig

Laat die telefoons met rust en wees echt aanwezig. Kerst gaat niet om scrollen door Instagram, maar om scrollen door de herinneringen die we samen maken.

2. Kettingreactie van positiviteit

Kerst is het moment om dankbaar te zijn voor de mensen om ons heen. Dankbaarheid kan een kettingreactie van positiviteit veroorzaken. Door dankbaarheid te tonen, inspireren we anderen om ook te zijn en zo een positieve omgeving te creëren.

3. Storytime

Begin met het delen van verhalen. Niet alleen die van de cadeautjes die je wilt hebben, maar échte verhalen. Hier zijn vijf leuke vragen waarmee je fijne gesprekken tijdens een kerstdiner op gang kunt helpen:

  1. Deel een grappige of bijzondere herinnering aan een vorige Kerst.
  2. Wat is het mooiste kerstcadeau dat je ooit hebt gegeven en waarom vond je het zo speciaal?
  3. Welke goede daad zou volgens jou een kersttraditie moeten worden?
  4. Wat betekent Kerst voor jou persoonlijk?

4. Waar draait Kerst écht om?

Kerst gaat niet alleen om lichtjes, cadeaus en een teveel aan kerstkalkoen. Het is de viering van de geboorte van Jezus Christus. Vraag aan tafel wat Jezus’ geboorte voor iedereen persoonlijk betekent. Wist je dat Hij bekend staat om hoe liefdevol hij was? Jezus was als die vriend die altijd klaarstond voor een knuffel. Jezus’ liefde was als een wereldwijd abonnement – geen grenzen, geen uitsluiting. Hij hamerde erop dat we elkaar moeten liefhebben alsof we allemaal goede vrienden zijn.

Zijn manier van leven was vol liefde, begrip en de kunst van het vergeven. Jezus gaf ons een blauwdruk van hoe we de wereld een betere plek kunnen maken, door gewoon een beetje vriendelijker en liefdevoller te zijn voor elkaar.

'Dus laten we deze Kerst niet alleen vieren met lekker eten en cadeautjes, maar ook met een flinke dosis humor, liefde en échte connectie.'

Kerst is meer dan alleen versieringen en feestelijkheden. Het draait om de geboorte van Jezus, liefde, vreugde en verbinding met de mensen om ons heen. Door te luisteren met een twinkeling in onze ogen, de juiste vragen te stellen, onze eigen verhalen te delen en oprecht aanwezig te zijn, kunnen we deze kerstperiode laten schitteren met sprankelende gesprekken en betekenisvolle momenten.

Dus laten we deze Kerst niet alleen vieren met lekker eten en cadeautjes, maar ook met een flinke dosis humor, liefde en échte connectie. Cheers op een sprankelende Kerst!

Behoefte aan een waardevol gesprek buiten het kerstdiner? Vind een Alpha bij jou in de buurt!

Alpha is de plek waar alle verhalen samenkomen, waar je alles mag zeggen, ongetwijfeld nieuwe vriendschappen maakt én (volgens 92% van de deelnemers) sowieso een goede tijd hebt.