Waarom en hoe zou ik het anderen vertellen?

Alpha Nederland
3 min leestijd
Toch wordt er van christenen verwacht dat je anderen vertelt over het geloof, maar past dat eigenlijk wel bij jou?

Geloven dat doe je nu eenmaal. Je gaat zondags naar de kerk, leest uit de Bijbel, je bidt. Beide probeer je met enige regelmaat te doen. Is dat eigenlijk niet genoeg als christen zijnde?

Toch wordt er van christenen verwacht dat je anderen vertelt over het geloof, maar past dat eigenlijk wel bij jou? Misschien ben je wel iemand die gemakkelijk op iemand afstapt of ben je juist iemand die wat stiller is en graag de kat uit de boom kijkt? Durf je eigenlijk over het geloof te beginnen tegen jouw collega’s en vrienden? Of bijvoorbeeld iets te zeggen over hun grove taalgebruik?

Want waarom zou je eigenlijk iets delen over jouw geloof?

Misschien kun je het vergelijken met een verliefdheid. Stel, je bent helemaal weg van die man of vrouw en je kunt het gewoon niet voor je houden. Je móet je vrienden wel vertellen dat je een leuk iemand hebt ontmoet, dat het goed klikt en dat je nog een keer wilt afspreken. Je bent er helemaal vol van. Niets houd je dan nog tegen om het over diegene te hebben.

Zo kan het ook zijn met het geloof. Het is een belangrijk deel van je leven en ook iets heel moois. Waarom zou je dat dan niet willen delen met anderen?

Wat past bij jou?

Misschien vind je het wel lastig om over het geloof te beginnen, want je weet maar nooit hoe je collega’s en vrienden zullen reageren. Toch denk ik dat je het geloof kunt laten zien aan anderen om je heen, zonder dat je dingen moet doen die niet bij je passen. Als het niet bij je past hoef je niet je armen om oudere mensen heen te slaan zodat je ze kunt troosten, op wildvreemde mensen af te stappen om hun te vragen of ze in God geloven, mensen uitnodigen voor de kerkdienst of te vragen of ze mee willen doen met een Bijbelstudie.

Je bent niet voor niets uniek

God heeft ons namelijk niet voor niets allemaal uniek gemaakt. Stuk voor stuk bijzonder en met je eigen gaven en talenten. Jij valt op door wie jij bent en door wat je doet.

Je kunt ook iets van Hem laten zien door een luisterend oor te bieden, klaar te staan voor de ander, vriendelijk te zijn, tips te geven aan je vrienden en collega’s. Misschien worden ze zelfs wel nieuwsgierig en zullen ze vragen waarom je altijd voor de ander klaar staat. Zo kan er zomaar een opening ontstaan om meer te vertellen over waar jij in gelooft.

 

Wil je meer weten over hoe je het geloof met anderen kunt delen? Vind een Alpha bij jou in de buurt!