Maar God had een reddingsplan met de wereld. Hij wilde de relatie tussen de mens en Hem herstellen.

Om een antwoord te kunnen geven op de vraag waarom Jezus stierf, moeten we eigenlijk terug naar het begin van de schepping. De eerste pagina's van de Bijbel geven hiervan een beschrijving.

De eerste mensen op aarde waren Adam en Eva. Zij genoten van alles wat ze hadden, maar mochten van één boom niet eten: de boom van de kennis van goed en kwaad. Wanneer ze dat deden, zouden ze sterven. Ze werden verleid door de duivel in de vorm van een sluwe slang en aten toch de vruchten van die ene boom. De eerste fout (zonde) was begaan door de mens. Dit veroorzaakte een scheiding tussen hen en God.

Reddingsplan

Maar God had een reddingsplan met de wereld. Hij wilde de relatie tussen de mens en Hem herstellen. Hij stuurde zijn zoon Jezus naar de aarde om te sterven voor de fouten die wij gedaan hebben. Maar waarom sterven? Was er geen andere oplossing dan dat? Veel mensen in die tijd dachten dat Jezus op aarde kwam, om als Koning te regeren en hen te verlossen van de Romeinse onderdrukkers. En dat hij alles op aarde weer goed zou maken. Maar dat was niet dé oplossing.

‘Ik vergeef het je, het is goed zo’

Lijden

Ik las in een boek (Tim Keller – Kruistocht) een mooie uitleg waarom het lijden van Jezus nodig was. Stel je voor dat een vriend van jou per ongeluk een lamp in je appartement omgooit. Dan kunnen er twee dingen gebeuren. Of je kunt hem laten betalen – ‘Dat wordt dan honderd euro, alsjeblieft’ – of je kunt zeggen: ‘Ik vergeef het je, het is goed zo.’ Het gevolg van de laatste optie is dat jijzelf de lamp moet betalen. In plaats van de ander te laten lijden om datgene wat hij gedaan heeft, neem je zelf de prijs voor je rekening. De schuld van de fout verdwijnt niet. Zo werkt vergeving. Echte vergeving brengt altijd lijden met zich mee.

Onvoorwaardelijke liefde

Jezus koos ervoor om alle schuld op zich te nemen. Hij had ons zo lief en wilde zó graag de kloof tussen jou en God herstellen, dat Hij aan het kruis stierf voor jou en mij. En zo kunnen wij vergeving ontvangen en weer een relatie met Hem hebben. Ik vind het vaak nog moeilijk om helemaal te beseffen hoe groots dit is geweest. Ik wil meer lijken op die Jezus, die mensen onvoorwaardelijk vergeeft en zoveel van ons houdt.

 

Wil jij meer weten over waarom Jezus stierf aan het kruis? Volg dan een Alpha bij jou in de buurt!