Wanneer zou God willen dat ik bid?

Elske Lindeman
3 min leestijd
God ons wil ontmoeten, is een ding wat zeker is!

Lang geleden hoorde ik het verhaal van een oude vrouw. Het eerste wat ze deed als ze ’s morgens wakker werd, was bidden tot God. 

Als er iemand bij haar was voordat ze dit gedaan had, dan zei ze geen woord. Dat had een reden: ze wilde dat haar Vader in hemel de eerste was op wie ze zich zou richten elke nieuwe dag. Ze wilde eerst bidden.

Wanneer bid je?

Mensen bidden op verschillende manieren, plekken of tijden. Misschien heb je ook wel een strak schema en is het eerste wat je ’s morgens zegt: ‘Dank U voor deze nieuwe morgen.’ En misschien is bidden nog wel helemaal nieuw voor je en oefen zo nu en dan. Het kan zelfs gebeuren dat je al in slaap valt terwijl je ’s avonds in je bed nog aan het bidden bent. Het zou zomaar kunnen dat veel mensen daar ook ‘amen’ op zeggen. En er zijn mensen die het liefst de hele dag door bidden; als ze in de auto zitten, op hun werk of een wandeling maken in de natuur. Iedereen die gelooft, heeft zijn eigen vorm van communiceren met God. In de Bijbel zie je dat ook. Mensen baden in de tempel, in hun gemeente, of op een mooie plek buiten, samen of alleen. Het maakt niet uit waar je bent als je God wilt ontmoeten. Dat kan en mag gelukkig overal!

Wat wil God?

En dat God ons wil ontmoeten, is een ding wat zeker is. Wat als je de vraag ‘wanneer zou ik kunnen bidden’ eens omdraait naar ‘wanneer zou God willen dat ik bid?’ Dan zegt Hij dat je altijd mag bidden! God verlangt ernaar om deel uit te maken van jouw leven. Je mag alles aan Hem toevertrouwen, je zorgen en je verdriet, maar ook de mooie momenten in je leven. Soms kunnen wij of mensen om ons heen in uitzichtloze situaties zitten en voelen we ons machteloos. Maar God is niet machteloos. Wanneer je het niet meer alleen kunt en de controle kwijt bent, vraag dan aan God om hulp. Je mag dan alles overgeven aan Hem. Dat is nou zo’n moment waarop God zou willen dat je bidt.

Wat als het niet lukt?

Maar er kunnen ook momenten zijn waarop bidden niet bovenaan ons lijstje staat. Het lijstje staat dan vol met to-do’s, boodschappen of grote vakantieplannen. Bidden kan altijd nog, misschien doen we het morgen wel. Maar denk op zo’n moment even terug aan die oude vrouw, die elke dag begon gefocust op God. Ze wilde eerst bidden. Zo begon haar dag.

Vind een Alpha bij jou in de buurt!