Het woord zegt het al: het gaat over een vaart naar de hemel. Wie maakte die hemelvaart? Dat was Jezus, de zoon van God. Wanneer gebeurde dit dan? Veertig dagen nadat Hij opstond uit de dood.

Denk je nu: hooo eens even… zoon van God? Opgestaan uit de dood?! Lees dan nog even het verhaal van Pasen. Wij pakken hier het verhaal op na Jezus’ opstanding. Best bizar als je erover nadenkt. Iemand die je hebt zien overlijden, staat ineens voor je neus. In de Bijbel (het boek waar al onze historische feiten vandaan komen) staat ook dat sommige mensen wat tijd nodig hadden om te geloven dat Jezus ‘echt’ was. Begrijpelijk!

Nog veertig dagen op aarde…

Jezus liet zich na zijn opstanding nog vaak zien aan zijn leerlingen. De leerlingen zijn de mensen die hem voor zijn dood ‘volgden’. En dan niet op Instagram. Nee, ze gingen letterlijk overal met hem mee naartoe. Jezus ging rond om mensen te leren hoe God de aarde heeft bedoeld en hoe je liefdevol met elkaar omgaat. Hij deed ook ‘wonderen’ – hij genas mensen van allerlei ziektes en psychische aandoeningen.

Gedurende die veertig dagen na zijn opstanding bracht Jezus tijd door met zijn leerlingen en deed hij nog meer wonderen. Hij vertelde de leerlingen dat zij verder moesten gaan met zijn werk als Hij er niet meer was. Hij zou namelijk terug gaan naar Zijn Vader – God – in de hemel. Jezus gaf ze ook de opdracht om mensen te vertellen over zijn opstanding (de boodschap van Pasen).  Jezus ging niet zomaar weg, Hij deed dit zodat Hij ruimte kon maken voor de Heilige Geest, dit gebeurde tijdens Pinksteren!

En toen, voor hun ogen, steeg Jezus op naar de hemel. Whoa.

Op de veertigste dag nam Jezus de leerlingen een eindje mee de stad (Jeruzalem) uit. Hij had ze daarvoor nog gezegd: “Ik zal ervoor zorgen dat de belofte van mijn Vader wordt ingelost.” En toen, voor hun ogen, steeg Jezus op naar de hemel. Whoa. Cliffhanger!

De leerlingen schijnen nog een tijdje naar de lucht te hebben gestaard toen er opeens twee mannen in witte gewaden (engelen) voor hun stonden: “Wat staan jullie in de lucht te staren? Jezus zal op dezelfde manier terugkomen als jullie hem naar de hemel hebben zien gaan.” En met dat bericht gingen de leerlingen superblij en hoopvol terug naar de stad. Maar ehm, wat bedoelde Jezus met ‘wat de Vader heeft beloofd’? Nou… met die cliffhanger laat ik jullie achter (óf je klikt gewoon door naar Pinksteren, want daar vind je het antwoord 😉 ). Spannend!

? Het verhaal in de Bijbel nalezen? Je vindt het in Handelingen 1:1-11 en Lucas 24:46-53 
❓ Leuk, maar geen idee hoe je zo’n Bijbeltekst vindt? We helpen je in 3 simpele stappen.

Wil jij meer weten over het christelijk geloof? Volg dan een Alpha bij jou in de buurt!