Een tweede kans. Zijn opstanding laat zien: de dood is niet het einde, het kwaad is niet het einde

Ze komen eraan! De rits feestdagen van het voorjaar: Pasen, Hemelvaart, Pinksteren. Voor de één ‘lekker-naar-de-woonboulevard-dagen’, voor de ander ‘ik-kom-een-paar-kilo-aan-want-mijn-hand-grijpt-steeds-naar-de-pot-met-paaseieren-dagen’. 

De meeste christenen (die het ook lekker vinden om vrij te zijn!) kennen de oorsprong; het zijn tenslotte christelijke feestdagen. Als niet-christen kun je misschien nog wat liedjes van je christelijke basisschooltijd opdreunen. Of je hebt geen idee waar het allemaal over gaat… Laten we beginnen met Pasen. Je hoort christenen weleens zeggen: ‘Met Pasen denk ik aan wat Jezus voor mij heeft gedaan.’ Maar wat heeft Jezus dan gedaan?

2000 jaar geleden…

Het verhaal begint ruim tweeduizend jaar geleden. God stuurde zijn zoon Jezus naar de aarde (jep, het verhaal van Kerst!). Jezus leefde als mens, net als wij. Het enige verschil was dat Hij – omdat Hij de zoon van God is – geen enkele vorm van kwaad in zich had (de Bijbel zegt zelfs: God ís liefde). Hij deed goede dingen en liet mensen zien hoe je liefdevol met elkaar omgaat. Een levend voorbeeld van hoe God de aarde heeft bedoeld, zou je kunnen zeggen.

Maar zoals we allemaal weten, gaat er op onze aardbol best veel mis. Bekijk het nieuws en je ziet genoeg bewijs voor ‘kwaad’. Als je de Bijbel leest, zul je zien dat God naast liefde ook rechtvaardig is. Het kwaad, daar moet iets aan gedaan worden. We zullen het met elkaar eens zijn dat je een moordenaar niet zomaar laat rondlopen, bijvoorbeeld. En niet alleen dat. Volgens de Bijbel verwijdert het kwaad ons van God.

 

Als er dingen mislopen in je leven is het niet het einde

Toen Jezus 33 was, werd hij veroordeeld tot de doodstraf. Hij was onschuldig, maar werd gekruisigd en stierf. Dit wordt herdacht op Goede Vrijdag. Drie dagen later stond Jezus op uit de dood (het Paasfeest!). En hier komen we terug bij de opmerking ‘wat Jezus voor mij heeft gedaan’. Hij nam de straf van een ander op zich en bracht rechtvaardigheid, voor alle mensen!

Mensen zullen nooit perfect zijn zoals Jezus, dat weet God. Hij stuurde Jezus naar de aarde om liefde en vergeving te brengen. Een tweede kans. Zijn opstanding laat zien: de dood is niet het einde, het kwaad is niet het einde. Als er dingen mislopen in je leven – pijn, ziekte, gebroken relaties – is dat niet het einde. De opstanding van Jezus vormt hiermee de kern van het christelijk geloof. Reden voor een Paasfeestje!

? Lees verder: Waarom stierf Jezus?

Dit is Pasen in een notendop. Vragen? Wil je meer weten? Vind een Alpha bij jou in de buurt!