Om te beginnen, voor de mensen die van cijfertjes houden: Pinksteren vieren we de zevende zondag na Pasen, ofwel vijftig dagen na Pasen en tien dagen na Hemelvaart.

Pasen en Hemelvaart gingen over Jezus’ dood, opstanding en terugkeer naar de hemel. Pinksteren komt daarna. Voordat Jezus naar de hemel ging, had Hij zijn leerlingen de opdracht gegeven om mensen te vertellen wat ze hadden gezien en geleerd. De mensen moesten horen dat Jezus stierf én weer opstond op uit de dood! En dat er daarom hoop is voor iedereen. Jezus had in zijn tijd op aarde ook veel goeds gedaan, en de leerlingen zouden in zijn voetsporen treden.

'Daar is power van boven voor nodig, zeg maar'

Lijkt mij best moeilijk. Je hebt jarenlang Jezus gevolgd, van hem geleerd en met hem opgetrokken. En dan vertrekt Hij naar de hemel en moet je zonder Hem verder met de dingen die Hij deed. En de dingen die Jezus deed waren niet bepaald alledaags (Hij was hét voorbeeld van hoe je goed leeft, Hij genas mensen van lichamelijke en geestelijke ziektes…). Dat doe je niet zomaar na. Daar is power van boven voor nodig, zeg maar.

Gelukkig had Jezus de leerlingen voor zijn hemelvaart nog een belofte gedaan. Weet je nog? Hij zou zorgen dat de leerlingen kregen ‘wat God had beloofd’. Hij bedoelde hiermee kracht van de Heilige Geest. De Heilige Geest zou komen in plaats van Jezus en hen helpen ‘de grote opdracht’ (zoals christenen het ook wel noemen) uit te voeren. Hij zou hen leren wat ze moesten weten, en hen helpen herinneren wat Jezus hen had geleerd. Een soort gids.

'No worries, niemand raakte gewond'

De Bijbel vertelt ons hoe dat ging: de leerlingen waren op de dag van Pinksteren bij elkaar in Jeruzalem toen het geluid van een enorme windvlaag de hele ruimte vulde. Er verschenen een soort vlammen die zich verspreidden en op hen bleven rusten (no worries, niemand raakte gewond). De Bijbel zegt dat ze op dat moment werden ‘vervuld van de Heilige Geest’. Ze begonnen door elkaar in verschillende talen te spreken. Klinkt heftig hè?

De mensen op straat vonden dat ook! Die dromden samen om te horen wat er gaande was. Er woonden allerlei verschillende volken in Jeruzalem, en het bizarre was dat iedereen de boodschap van de leerlingen in zijn eigen taal hoorde. Veel daarvan waren zo onder de indruk dat ze zich bij de leerlingen en hun geloof aansloten. Het aantal gelovigen schijnt die dag te zijn uitgebreid naar ongeveer 3.000 man. Pinksteren wordt daarom ook wel gezien als het ontstaan van de kerk!

? Het verhaal van Pinksteren in de Bijbel nalezen? Je vindt het in Handelingen 2:1-41.
❓ Leuk, maar geen idee hoe je zo’n Bijbeltekst vindt? We helpen je in 3 simpele stappen.

Meer weten over Jezus, de Heilige Geest of de kerk? Vind een Alpha bij jou in de buurt!