Wetenschap en de Bijbel. Hoe werkt dat?

Elske Lindeman
4 min leestijd
Wetenschap en de Bijbel gaat dat samen of helemaal niet?

Poeh, wetenschap en de Bijbel. Hoe werkt dat? Gaat dat samen of helemaal niet? En wat weten we eigenlijk? Zoveel vragen… en spoiler: ik heb geen wetenschappelijk antwoord.

Dit is geen verhaal over bewijzen, want eerlijk, ik ben geen wetenschapper. En één ding is ook duidelijk: de Bijbel is zeker geen wetenschappelijk boek. (En ja, toch geloof ik dat het waar is.) Je zou de Bijbel kunnen zien als Gods woorden, opgeschreven door mensen, voor ons. In de Bijbel laat God zichzelf zien en laat Hij door de verhalen heen zien wat Hij voor ons voor ogen heeft. Gods reddingsplan komt duidelijk naar voren in de Bijbel. Ik denk dat dat is wat God ons van generatie tot generatie wilde meegeven: geen wetenschappelijke theorieën, maar hoop. Ook al is er zoveel kwaad en dood in de wereld gekomen, er is hoop door Jezus. Hoop doet in de Bijbel écht leven; eeuwig leven.

Wetenschap en de Bijbel

Oké, terug naar de wetenschap. God legt ons dus in de Bijbel niet uit hoe het kan dat Hij de aarde in zes dagen heeft geschapen. Net zomin gebruikt Hij het boek om op allerlei andere wetenschappelijke vraagstukken antwoord te geven. Ik vraag me af of we het überhaupt zouden bevatten met ons menselijke verstand als we de antwoorden krijgen op hoe en waarom God alles heeft gecreëerd: van je DNA tot alle sterrenstelsels.

 

Er is over nagedacht

Het besef dat wel tot me doordringt: er is over nagedacht! Zelfs als je twijfelt aan het bestaan van God, omdat Hij niet te ‘bewijzen’ is, dan nog kan je (hoop ik) vol verwondering naar de wereld kijken. Want wat zit dat bizar, fantastisch, goed in elkaar. Van de grote oceanen met alles wat daarin leeft tot het kleine baby’tje dat binnen negen maanden helemaal gevormd is in de buik van zijn moeder. Het zou superfijn zijn als we een bewijs hadden van Gods bestaan volgens de wetenschappelijke normen van deze tijd. Maar ik denk dat er zoveel ‘wonderschone-ingewikkelde-precies-goed-dingen’ in de wereld zijn die vertellen over Gods aanwezigheid én vooral over zijn grootheid.

 

Geen conflict

Ondanks het feit dat de Bijbel geen wetenschappelijk boek is, hoeven de Bijbel en de wetenschap geen conflict te veroorzaken. Er zijn een heel aantal wetenschappers die absoluut in de Bijbel geloven, zoals terrorismedeskundige Beatrice de Graaf en hoogleraar astrofysica Heino Falcke om er maar twee te noemen. En misschien ken je het boek ‘Moderne wetenschap in de Bijbel’ van bioloog Ben Hobrink wel. Hij concludeert in zijn boek dat er dingen in de Bijbel staan die overeenkomen met de wetenschap, denk aan thema’s als voeding, hygiëne en gezondheid.

Ontdekkingen

Kan het zo zijn dat we nog steeds ontdekkingen doen over God en de Bijbel? We vinden unieke archeologische vondsten in Israël die teruggaan naar de tijd van de Bijbel. Er werd ontdekt dat de besnijdenis die God instelde op de achtste dag (binnen het Jodendom) medisch gezien ook de allerbeste dag is omdat de bloeding dan het snelst stopt. En zo zijn er nog meer voorbeelden. Ontdekkingen die pas duizenden jaren later, in onze tijd met de kennis van nu, aan het licht kwamen. Ik heb nog steeds geen wetenschappelijk antwoord. Ik heb erover nagedacht en alles wat overblijft is verwondering en het besef: er is over nagedacht.

Vind een Alpha bij jou in de buurt!