Een beetje extra power in je leven

Je hebt er misschien wel eens van gehoord: de Vader, Zoon en Heilige Geest. Ik weet nog goed dat onze dominee er in mijn puberjaren niet in geslaagd is om mij uit te leggen wie de Heilige Geest is.

Ik wil niet zeggen dat het alleen aan hem lag. Voor een groot deel lag het aan mezelf, want de meisjes op de Bijbelles waren veel leuker dan de Heilige Geest. Maar, eerlijk is eerlijk, het is ook lastige materie. En nu mag ik jou in ongeveer 550 woorden uitleggen wie de Heilige Geest is.

Beetje vaag ook wel, de Heilige Geest, vind je niet? Bij de Vader heb je wel een beeld, net zoals je dat ook kunt hebben bij Jezus. Maar de Heilige Geest? Als je er dan toch een plaatje bij zou moeten bedenken dan zou dat waarschijnlijk het meest lijken op de geest uit de film Aladdin. Je wrijft op een oude olielamp en hoppa, daar is de geest.

Minder vaag dan je denkt

Maar misschien is de Heilige Geest toch minder vaag dan je denkt. Je zou kunnen zeggen dat de Vader het voortouw nam bij het creëren van deze wereld. De Zoon, Jezus, nam het voortouw om jou van je zonden te verlossen. De Heilige Geest neemt het voortouw om jou als mens te helpen. Net als de geest uit de film Aladdin. In één keer schoot hij uit de lamp om te helpen. Zo kan het ook in jouw leven gaan. Hoppa, in één keer kan de Heilige Geest in je komen “wonen”. Hij wil graag een relatie met je aangaan en je helpen bij het vervullen van je diepste hartenwens.

Jouw geest en de Heilige Geest

Je hoeft gelukkig niet een vlekkeloos leven te hebben geleefd of aan allerlei formules, wetten en voorschriften te voldoen voordat je de Heilige Geest kunt ontvangen. De Bijbel leert ons, dat als je Jezus erkent als je Verlosser en Redder en tot God de Vader bidt, dan heb je, hoppa, de Heilige Geest al ontvangen. Hij vermengt Zich met jouw geest. Hij helpt je, Hij denkt met je mee, Hij troost je, Hij motiveert je om je talent te ontwikkelen. Kortom, een beetje extra power in je leven.

Laptop

Stel je voor dat ik jou vergelijk met een laptop. Dan is de buitenkant van de laptop, gelijk aan jouw buitenkant. Je haren, je oren, je ogen, je voeten en handen. Kortom, dat wat je ziet. In de binnenkant van de laptop zitten programma’s, zoals bijvoorbeeld Word of Excel. Jij hebt ook bepaalde programma’s, ik noem ze liever talenten. Zo kan de één goed muziek maken of zingen en een ander is weer erg goed in het omgaan met kinderen of ouderen. En zo kan je nog wel even doorgaan. Allemaal programma’s die je in je genenpakketje hebt zitten.

Bij een computer zie je wel eens dat er Intel Inside op staat. De Intel-processor stuurt al die programma’s aan. Zo is het ook bij de Heilige Geest. Hij wil graag de processor zijn die jouw “programma’s”, je talenten aanstuurt en ontwikkelt. Dus bij jou geen Intel Inside, maar Jezus Inside.

Als jij wilt

Dit aansturen doet Hij nooit tegen jouw zin in. De Heilige Geest is een Gentleman en zal je nooit geweld aan doen. Stapje voor stapje helpt Hij je een nog mooier mens van je te maken, …  tenminste: als jij dat ook wilt.

Wil je meer weten over wie de Heilige Geest is?

Vind een Alpha bij jou in de buurt!