Geen mens heeft de wereld zo ingrijpend veranderd en op zijn kop gezet als Jezus. Zijn impact op de wereldgeschiedenis en algemene ontwikkeling is gigantisch. Uit onderzoek blijkt dat Jezus de belangrijkste figuur uit de geschiedenis is. Hoe dat komt? Ik leg het in het kort vandaag uit, want daar zag het er 2000 jaar geleden niet naar uit.

De belangrijkste figuur uit de geschiedenis stierf toen aan een kruis. Jezus was slechts drie jaar actief geweest als leraar in een klein land, Israël. Van al zijn speeches en levenslessen had hij niets opgeschreven. Zijn groeiende aanhang had Hij tegen zich in het harnas gejaagd en Zijn allerbeste vrienden waren bang en trokken zich in eerste instantie na zijn dood terug op een zoldertje. Niet echt een indrukwekkend resultaat voor zo’n belangrijk figuur.

Jezus heeft impact

Maar Jezus stond, of je het gelooft of niet, ook op uit de dood. En dat moment is het startsein voor een nieuw geluid in de wereld. Jezus’ leven en onderwijs kregen impact op emancipatie, muziek, kunst, literatuur en gezondheidszorg. Neem bijvoorbeeld emancipatie. Jezus is de eerste man die vrouwen serieus neemt. Vrouwen krijgen in de Bijbel een belangrijke rol. Ongehoord in Jezus’ tijd. En wat te denken van muziek? Waar was deze wereld zonder artiesten als Bach, Johnny Cash en U2? Mensen die muziek hebben gemaakt, geïnspireerd op dit belangrijke figuur, Jezus.

Maar ook in de gezondheidszorg zijn Jezus sporen terug te zien. Hij ontketende een revolutie van barmhartigheid. Hij introduceerde het begrip liefde. Een liefde die inhoudt dat ieder mensenleven waarde heeft voor God. Jezus zorgt voor mensen die in Zijn tijd amper tot geen rechten hebben. Weduwen, wezen, vreemdelingen, armen, gevangenen, zieken en misvormden. Jezus zoekt ze op, net als Zijn volgelingen. Dit is het begin van wat later ziekenhuizen zouden worden. Vele hebben tot op de dag van vandaag namen die naar het christendom verwijzen.

Jezus inspireert

En zo kan ik nog wel even doorgaan. In Jezus’ naam hebben mannen als William Wilberforce, Martin Luther King en Desond Tutu gevochten tegen onrecht en ongelijkwaardigheid in de wereld. Jezus heeft schrijvers als Lewis en Tolkien geïnspireerd. En zo heeft Jezus op wel meer zaken in deze wereld impact gehad. Je kunt er niet onder uit. Waar je ook komt, je zult er altijd iets van Jezus aantreffen.

Onderzoek

Natuurlijk ben ik niet compleet in deze beperkte blog. Aan het begin van Jezus’ bediening op aarde was er een man met de naam Nathaniël. Hij had zo zijn bedenkingen bij de dingen die over Jezus werden gezegd. Filippus, zijn vriend die Jezus al wel volgde, daagde Nathaniël uit: ‘Ga zelf maar kijken’. Een uitnodiging die Filippus de kans biedt om dat wat Jezus vertelde, op de proef te stellen en te onderzoeken.

Wil je meer weten over wie Jezus is? Vind een Alpha bij jou in de buurt! Wist je dat Alpha ook bestaat voor jongeren?

 

Vind een Alpha bij jou in de buurt!