Placebo genezing?

Veel mensen denken dat gelóven, maar vooral bídden, ook een soort placebo-effect heeft. Je vraagt met kracht en verwácht gewoon een positief effect: verlichting of verbetering van je klacht, of zelfs misschien volledige genezing.

Ik herinner me dat mijn moeder, toen ik klein was, een aspirientje op een lepeltje water uiteen liet vallen en er tegen de bittere smaak een schepje suiker op deed. Als ze dacht dat het allemaal wel mee viel, liet ze de aspirine stiekem weg en gaf mij dus feitelijk een lepeltje suikerwater. Toch gaf dat een wonderbaarlijk herstel bij al die kleine letseltjes in en rond het huis. Later hebben we dit werkende middel ook weer bij onze kinderen toegepast.

Placebo-geloof

Het placebo-effect kennen we vast allemaal. De verwachting dat er verlichting van de pijn, vermindering van de symptomen of zelfs genezing optreedt! Terwijl de behandeling die men uitvoert helemaal nep is! Zo’n placebo wordt in een medische studie ter vergelijking gebruikt om te bepalen of een nieuwe behandelingsmethode wel zinvol is. In de meeste studies heeft het gebruik van een placebo al zo’n 30% van het gewenste effect! Het vertrouwen, of anders gezegd, het geloof in de behandeling doet dus al iets met je!

Helpt bidden?

Veel mensen denken dat gelóven, maar vooral bídden, ook een soort placebo-effect heeft. Je vraagt met kracht en verwácht gewoon een positief effect: verlichting of verbetering van je klacht, of zelfs misschien volledig herstel. En als je het zó moeilijk hebt dat je zelf niet meer kunt bidden, dan doen anderen dat voor je. Maar, word je van bidden nou écht beter? Voer voor medisch wetenschappers. Zo is er in 1999 een Amerikaans onderzoek gedaan bij ca. 1.000 patiënten die een hartoperatie moesten ondergaan. Ze werden in twee gelijke groepen verdeeld: er werd naast de gewone behandeling wél of níet extra voor hen gebeden. De ‘bidders’ vertrouwden er op dat God gebeden verhoort. En inderdaad, men stelde vast dat patiënten waarvoor extra gebeden werd sneller opknapten tijdens opname bij de Intensive Care.

Gebeuren er nog wel wonderen?

Ja! Ik ken een patiënte die in het ziekenhuis waar ik werkte meedeed aan ons onderzoek naar een nieuw medicijn voor haar ernstig invaliderende aandoening. Wij konden haar niet helpen, maar we hadden intussen wel haar ziekte op allerlei manieren gedocumenteerd, vooral met objectieve meetinstrumenten. Op een goede dag kwam ze de afdeling binnenlopen! Jawel! Ze zat niet meer in een rolstoel en was verlost van haar chronische pijn! Ze was in een gebedsbijeenkomst letterlijk uit haar rolstoel opgericht, op dezelfde manier als de Here Jezus tegen de verlamde man zei: “Sta op en wandel!”. Mijn medewerkers hebben op haar verzoek een uitgebreid onderzoek gedaan en konden helemaal geen ziekteverschijnselen meer vinden! Ze liet een soort geboortekaart drukken waarop onder andere geschreven stond: ‘Niets is onmogelijk voor wie in Hem gelooft’, en ‘Door de kracht van onze God die vergeeft en ons genezing brengt’ (Opwekking 464). Daar word je stil van!

Geeft dit stof om eens verder over na te denken? Dan is de Alpha-cursus misschien iets voor jou. Vind een cursus bij jou in de buurt. 


Auteur: Ik ben Freek J. Zijlstra, 60 jaar, getrouwd met juf Nel, vader van 4 dochters en opa van 4 kleinkinderen. Ik heb 35 jaar als wetenschappelijk onderzoeker en universitair hoofddocent gewerkt aan het Erasmus MC. In mijn woonplaats Berkel en Rodenrijs geef ik de Alpha-cursus aan belangstellenden binnen en buiten de Hervormde Gemeente en ik schrijf columns in het kerkblad. Zo wil ik de basisbegrippen van het christelijk geloof aanreiken en het gesprek op gang brengen.

 

Meer over dit onderwerp lezen?