Het kortst verhoorde gebed

Zo nu en dan word ik gevraagd om een praatje te houden over het thema bidden. Bij het nadenken over het schrijven van dit blog vroeg ik me af welke vraag ik het vaakst krijg. Ik heb ze niet gevinkt, maar ik denk toch dat “hoe moet ik bidden?” het nipt wint van “waarom moet ik bidden?”

Wat ik niet wil is je het zoveelste ideale bidmodel aanbieden. Of een soort van Tita-Tovenaar-bidconcept  dat de kans op verhoor wel heel groot maakt. Ik wil graag iets zeggen over het kortst verhoorde gebed in de Bijbel. En in die zin zou het ook zo in het Guinness book of records opgenomen kunnen worden.

Je mag het zelf weten

Er zijn heel veel boeken geschreven over hoe je kunt bidden, ook heel veel meningen over hoe het ideale gebed er uit zou kunnen zien. Alle mening gevers geven dan net geen garantie op succes, maar toch. Het zijn waardevolle boeken voor je geloofsontwikkeling,  maar ten diepste mag je zelf weten hoe jij je relatie met God de Vader, jouw Hemelse Papa wilt onderhouden. Zelf mag je bepalen hoe en waar jou gesprekken plaats vinden met PA. Want dat is bidden, praten met PA.

Kortste gebed

Dit kortst verhoorde gebed gaat over de leerlingen van Jezus die samen met Jezus in een boot het meer van Galilea overstaken. Nadat ze een stukje hadden gevaren viel Jezus in slaap. Ook niet zo verwonderlijk, want dat klotsende water is best slaapverwekkend. Na enige tijd was dat rustige klotsen er wel af en stak er een heftige storm de kop op. Terwijl de discipelen als bange vogeltjes letterlijk en figuurlijk in het schip zitten, slaapt Jezus lekker door en lijkt onbereikbaar. De mannen doen hun uiterste best om hun bootje op koers te houden, maar het lijkt vechten tegen de bierkaai. De golven slaan inmiddels over de boot heen en de boot loopt vol water, … en Jezus? Hij slaapt!

Niet bang zijn

Dan houden de mannen het niet meer en beginnen te praten, nou ja te schreeuwen naar Jezus. “HERE HELP ONS!” Jezus wordt wakker van dit geschreeuw en stelt ze gerust dat ze niet bang hoeven te zijn. Ook geeft Hij ze nog een ieniemieniepreek waarin Hij zegt dat ze niet zo hard hoeven te schreeuwen en altijd op Hem kunnen rekenen. Jezus ging staan en zei tegen de golven en de wind dat ze moesten ophouden. En het werd muisstil…

Heftige storm

Misschien ervaar jij ook wel eens dat je in een heftige storm in je leven bent beland en dat je ervaart dat God slaapt en niet als een liefdevolle PA naar je omziet. En, dat er zich ook een spoortje van ongeloof heeft genesteld in je denken. Maar ondanks dat, als je met hart en ziel een beroep op Hem doet,  fluisterend of schreeuwend; “Here Help mij”, dan ziet Hij je hart aan en niet de manier waarop je met Hem praat of het model dat je toepast.

Wil jij meer weten over het christelijk geloof? Volg dan een Alpha bij jou in de buurt!

 

 


Auteur: Jan van der Zee, “geproduceerd en “afgeleverd” in 1963. Getrouwd met Anja en samen zijn we de trotse “bezitters” van 2 dochters, Femke en Wieke. Ik werk voor en met boeren en boerinnen. Hun levensstijl heeft me geïnspireerd. Overal waar ik ben wil ik Jezus graag meenemen, maar dikwijls merk ik dat ik Hem halverwege van mijn rug heb gewerkt. Ik ben een optimist die snel beslist en regelmatig naast het potje pist, maar alles beter dan een kans gemist.

Meer over dit onderwerp lezen?