Hoe bescherm ik me tegen het kwade?

Een paar weken geleden was ik het helemaal zat op mijn werk. Ik was ontevreden over de waardering die ik krijg en over mijn functie en salaris. Voedingsbron hiervoor was een gesprek met collega’s waarin gemeenschappelijke frustraties en ongenoegen werden gedeeld, resulterend in een vloedgolf van negativiteit en kritiek bij ons op de werkvloer.

Vorige week zaterdag waren mijn vrouw en ik van plan er een gezellige dag van te maken.  Een dag voor ons samen. Gezellig, romantisch, tijd voor elkaar en leuke dingen doen. Maar toen ik opmerkte dat het aanrecht nog vol stond met vuile vaat, sloeg de vlam ineens in de pan. Of ik soms dacht dat ze niks beters te doen had en of ze soms de hele week niets had gedaan. Tot zover de gezellige zaterdag.

Soms lijkt het in zulke situaties alsof er ineens olie op het vuur wordt gegooid, of je boze gedachten ineens worden aangewakkerd, je aangevallen wordt of dat je vast zit in een vicieuze cirkel. Er ontstaat ineens een logische beredenering in je hoofd en plotseling komen soortgelijke herinneringen in je op om je te helpen die te onderbouwen. Ik geloof dat er een vijand bestaat die dat soort dingen doet.

Wapenrusting tegen het kwade

In Johannes 10:10 zegt Jezus: “De dief komt alleen maar om te stelen, te slachten en verloren te laten gaan.” En dat is nou precies wat de vijand doet, moorden, stelen, roven, liegen en  stoken. En hij houdt daar niet mee op. Hoe doet hij dat? Onder andere door het ingeven van gedachten, onrust stoken, olie op het vuur gooien en leugens.

Maar hoe kunnen we ons daartegen beschermen? In Efeziërs 6 staat de beroemde passage over de wapenrusting, om je te beschermen tegen de vijand. Er staat: “Tenslotte, zoek uw kracht in de Heer, in de kracht van zijn macht. Trek de wapenrusting van God aan om stand te kunnen houden tegen de listen van de duivel.” Net zoals Jezus dat deed, toen Hij door de duivel werd verzocht in de woestijn. Gebruik de waarheid uit de Bijbel als wapen!

Een weg van vergeving en liefde

Door het besef dat de vrede op mijn werk weg was, ontdekte ik dat de vijand aan het stoken was. Ik koos om op God te vertrouwen. In de Bijbel staat dat Hij voor mij zorgt en ik me geen zorgen hoef te maken. En de ruzie met mijn vrouw. We herkenden de poging van de vijand om onze intimiteit te stelen. We kozen opnieuw voor eenheid, ondanks alle irritaties, gedachten en woorden. Geen verdediging, maar elkaar opnieuw vinden, een weg van vergeving en liefde. Het werd een uiteindelijk een topdag!

Geeft dit stof om eens verder over na te denken? Dan is de Alpha-cursus misschien iets voor jou. Vind een cursus bij jou in de buurt.

 


Auteur: Mark Hopman is dertiger en getrouwd met Carolina. Hij is werkzaam als product manager. In zijn woonplaats Bunschoten is hij samen met Carolina actief als huiskringleider. Hij houdt van Bijbel lezen en erover vertellen, over de mooie dingen die God laat zien en die Hij voor ons heeft gedaan. Schrijven is zijn passie, met als doel Gods liefde te verkondigen, en mensen aan het denken te zetten over God. 

Meer over dit onderwerp lezen?