'Ik denk dat Alpha mijn zelfbeeld heeft veranderd'

Daniëlle
23 jaar
Daniëlle: 'Ik voelde me best wel eenzaam'

Ik denk dat Alpha mijn zelfbeeld heeft veranderd

'Ik voelde me best wel eenzaam. Ik had zoiets van: wat is mijn doel? Zit er iets achter dat ik hier op aarde ben? Is er een God die mij heeft gemaakt?'

Daniëlle (23), bezig met haar Master Moleculaire Levenswetenschappen, is zesdejaars lid bij Ichthus Wageningen en gaf daar Alpha – Students. Ze is niet christelijk opgevoed, maar later komt ze als tiener met het geloof in aanraking. “Mijn ouders deden er niets mee en ik zat op een openbare school. Misschien hoorde ik tijdens de levensbeschouwingslessen wel eens iets over het christelijk geloof, maar dat was heel theoretisch en onpersoonlijk. Op school had ik vrij weinig vrienden. Ik voelde me best wel eenzaam.

Toen ik vijftien was, ben ik door een jongen van de middelbare school die christelijk is, geïnteresseerd geraakt in wie God is en wat geloven betekent. Ik zag hem een keer Bijbellezen en vroeg hem: ‘Wat lees je? Wat betekent dat? Waar gaat dat over?’ Hij vertelde dat het voor hem heel belangrijk is om God te leren kennen en een persoonlijke relatie met Hem te hebben. Het raakte me wel … dat God je waardeert zoals je bent en dat je zijn liefde niet hoeft te verdienen. Toen ben ik zelf in de Bijbel gaan lezen.”

'Ik voel me ook niet meer zo eenzaam omdat ik ervaar dat God er altijd bij is'

Eenzaamheid

“Omdat ik niet echt veel goede vriendschappen had, voelde ik me een beetje leeg ofzo. Ik denk dat het feit dat ik meer over God wilde weten ook met mijn eenzaamheid te maken had. Ik had zoiets van: wat is mijn doel? Zit er iets achter dat ik hier op aarde ben? Is er een God die mij heeft gemaakt? Die vriend vertelde me toen dat er zoiets als Alpha bestaat, waar mensen die geïnteresseerd zijn in het geloof heen kunnen. Ik ging op zoek naar een Alpha en ben bij Alpha Youth terechtgekomen.

Op Alpha Youth voelde ik me heel welkom. Mensen toonden interesse in wie ik was, ze hadden echt persoonlijke aandacht. Je kon je eigen vragen stellen. Dat sprak me aan. Ik wilde meer weten over wie God is. En wat het betekent om praktisch te leven als christen. Daar wist ik niks over. Hoe maak je daar een keuze in? Alpha heeft me geholpen om beter de basis van het geloof te begrijpen en daarover in gesprek te gaan met anderen.”

'Hoe kan ik nou geloven dat God bestaat als ik Hem nog niet ervaren heb?'

Zelfbeeld

“Op Alpha leerde ik dat God een liefhebbende God is die je heel goed kent, beter dan je jezelf kent. En dat Hij zelf een relatie met ons wil hebben. Dat heeft veel voor mij betekend. Het gaf me een stukje eigenwaarde – die vervulling van die leegte die ik daarvoor had. Ik denk dat Alpha mijn zelfbeeld heeft veranderd. Eerst zag ik vooral de negatieve kanten van mezelf, zoals dat ik niet zo sociaal vaardig ben als anderen. Nu waardeer ik mezelf meer, omdat ik weet dat mijn waarde ligt in het feit dat ik Gods kind ben. Wat andere mensen over me denken en wat ik over mezelf denk beïnvloedt me veel minder. En ik voel me ook niet meer zo eenzaam omdat ik ervaar dat God er altijd bij is.

Tijdens Alpha vond ik het wel lastig om echt voor God te kiezen: hoe kan ik nou geloven dat God bestaat als ik Hem nog niet ervaren heb? Ik ging in gesprek met een vriendin van de kerk. Ze zei: ‘Je kunt gewoon een stap in geloof nemen. Je vertrouwt erop dat de woorden die God spreekt door de Bijbel waar zijn, zonder dat je dat eerst ervaren hebt, zonder dat er echt verandering is gekomen in je leven.’ Toen heb ik bewust een stap gezet. Het was wel bijzonder, want toen ik daarna terugkeek naar die periode ervoor, zag ik opeens dat God er wel degelijk bij was geweest op de momenten dat ik me eenzaam voelde.”

'Ik voelde me meteen geroepen om mee te gaan organiseren'

Na Alpha

“Na de middelbare school ben in Wageningen gaan studeren en ben ik bij studentenvereniging Ichthus gegaan. Met twee studiegenoten had ik gesprekken over geloof. Ik vond het wel leuk om gesprekken te hebben met mensen die niet geloven. Je kunt aan de ene kant delen wat je gelooft, en aan de andere kant houden die mensen jou ook scherp: dat dingen niet altijd vanzelfsprekend zijn, maar dat je die vragen blijft durven stellen. En dat je je blijft verwonderen over wie God is.

Op een gegeven moment werd Alpha Students opgestart en werden er commissieleden gevraagd. Ik voelde me meteen geroepen om mee te gaan organiseren. Ik was heel dankbaar dat ik God zo had leren kennen, en ik wilde met anderen delen wat Hij voor mij betekent. Het was heel tof om te doen. Het is zo mooi om met mensen die niet geloven in gesprek te gaan en ze verder te kunnen helpen met alle vragen waar ze mee zitten!”

Benieuwd naar Alpha? Vind er een bij jou in de buurt!