‘Christelijk? Leuk voor jou maar val mij er niet mee lastig!’

Jaap
29 jaar
Een ontmoeting met iemand op het station schudde de boel wakker...

Christelijk? Leuk voor jou maar val mij er niet mee lastig!

Bij de eerste date komt Jaap Nap (29) erachter dat het meisje dat tegenover hem zit christelijk is. Zijn reactie? ‘Leuk voor jou, maar val er mij vooral niet te veel mee lastig!’

‘Die maandagavond pakte ik de trein, en rookte daarvoor nog even een sigaretje. Toen kwam er een meisje aangelopen en ik weet nog dat ik dacht: ‘Oh wat een knap meisje!’ Het weer was miezerig en ik maakte een hele slechte openingszin: ‘Lekker weertje he?’

Jaaps achtergrondverhaal

Hoe zit het nou met God? Jaap heeft het geloof niet heel bewust meegekregen. Toen hij een jaar of acht was, zeiden zijn ouders de kerk vaarwel. Toch bleef, heel diep van binnen, die ene vraag hangen. Hoe zit het nou met God? Een ontmoeting met iemand op het station schudde de boel wakker.

‘Het begon bij de begrafenis van mijn tante. Met het hele gezin zaten we in de kerk waar de dominee een regelrechte donderpreek hield. Als jongeman in pak had ik de houding van ‘niemand maakt me wat’. Mijn zusje daarentegen kwam de volgende dag naar mij toe en zei dat ze er nachtmerries van had gehad. Dit beeld kwam niet overeen met wat ik bij mijn ouders terugzag van ‘God is liefde’, dus hoe zit het nou?

‘Ik had geen christenen in mijn omgeving’

‘In mijn omgeving kende ik helemaal geen christenen met wie ik kon praten. En zelf naar de kerk gaan? Dat ging te ver. Toen ontmoette ik Merel op het station. Na een leuk gesprek in de trein volgde al snel een date. Daarin gaf ze aan dat ze gelovig was. Ik dacht op dat moment: ‘leuk voor jou, maar val mij daar niet te veel mee lastig.’ Daarna bleven we met elkaar afspreken en ongeveer een week later vroeg ze of ik mee ging naar de kerk. Mijn eerste reactie was: ‘Nee.’

Heftige reactie

Achteraf realiseerde ik me dat het best een heftige reactie was. Ik was nieuwsgierig en nu kreeg ik het op een presenteerblaadje aangeboden om mee te gaan naar de kerk. Mét een ontzettend leuk meisje. Dus een week later zat ik in de kerk. Ik voelde me zeer welkom, maar bleef met veel vragen zitten. Merel nodigde me uit voor Alpha – Students, een laagdrempelige cursus over het geloof waar geen vraag te gek is.

Daar werd ik al snel geconfronteerd met de woorden van Jezus zelf: ‘Ik ben de weg, de waarheid en het leven’. Dat triggerde mij enorm. De optie dat Jezus gewoon ‘een wijze kerel’ was, verviel daarmee. Als het waar is; is hij enorm belangrijk. OF…als het niet waar is, is het onbelangrijk. Maar een beetje belangrijk kan niet.

 

‘Hoe zouden mijn vrienden reageren?’

Op rationeel gebied kon ik op een gegeven moment geloven dat het waar was, maar hoe zouden mijn vrienden en familie gaan reageren? Zouden ze respect hebben voor mijn keuze? Door de volgende Bijbeltekst die Jezus zegt, kwam ik erachter dat hij een gentleman is.

Ik sta voor de deur en klop aan. Als iemand mijn stem hoort en de deur opent, zal ik binnenkomen, en we zullen samen eten, ik met hem en hij met mij. (Bijbel, Openbaringen hoofdstuk 3, vers 20)

Deur van mijn hart

Jezus klopt op de deur van mijn hart en wacht tot ik opendoe. Als ik opendoe, komt hij niet binnenstormen met grote potten paarse verf om over mijn muren te gooien. Hij komt met mij eten: ik met hem en hij met mij, hij wil me leren kennen.

‘Komt dit door de roze bril?’

Het volgende ‘obstakel’ was Merel. Doe ik het echt voor mezelf, of heeft die beslissing te maken met mijn roze bril? Ik wist het eigenlijk al. Gesprekken met anderen bevestigden mij dat het echt míjn keuze was. Toen heb ik de deur van m’n hart geopend en Jezus gevraagd om binnen te komen.

 

Een paar weken later liet ik mij dopen. Best spannend, want mijn familie en vrienden waren er allemaal bij. Mijn ouders zijn uiteindelijk tot een hernieuwd geloof gekomen. Heel bijzonder vind ik dat. En mijn vrienden, ze respecteren mijn ‘afwijkende’ keuzes. Zelf ben ik anders naar mijn toekomst gaan kijken. Ik wil niet langer succesvol, maar significant zijn. Mijn gigantische passie voor Jezus wil ik delen!”

‘Ik denk dat iedereen zich weleens heeft afgevraagd: wat geloven die christen gekkies nou? Dan is Alpha echt een aanrader, kom en ontdek het zelf!’ Kijk hier waar er in jouw buurt eentje zit!’