Jannes - “Als je die leegte ervaart, probeer je die op te vullen met andere zaken zoals geld of spullen”

Jannes
24 jaar
‘Als je ineens de sterkste bent, gaan mensen toch anders naar je kijken’

Voormalig wereldkampioen junior bodybuilding Jannes Manderfeld (24) groeide op in Den Helder, in een niet-christelijk gezin met gescheiden ouders. Op zijn vijftiende groeide zijn interesse in bodybuilding en begon hij met trainen in de schuur van zijn moeder. Hij werd steeds sterker, maar de leegte in zijn leven bleef. Negen jaar later is zijn leven volledig veranderd en heeft hij die leegte weten te vullen.

‘Mensen maakten er een sprookjesverhaal van, dat maakte geen indruk op mij’

Jannes groeide op met de gedachte dat je moet doen wat je zelf wilt. Daardoor was hij vooral gefocust op zichzelf en zijn eigen identiteit. “Achteraf gezien was dit voor mij een grote motivatie om te beginnen met bodybuilding, voortkomend uit onzekerheid. Als je ineens de sterkste van iedereen bent, gaan mensen toch anders naar je kijken.” 

Mijn vrouw werd uitgenodigd voor een kerkdienst. De avond ervoor keken we samen naar de film ‘The Passion of the Christ’. Die film veranderde alles.” Jannes ging vroeger naar een christelijke basisschool, maar de Bijbelverhalen stonden destijds ver van zijn belevingswereld. “Mensen maakten er een sprookjesverhaal van, dat maakte geen indruk op mij. Deze film was heel beeldend; daardoor besefte ik dat het een echt verhaal is, geen sprookjesverhaal. Dat raakte me heel erg.” Hierdoor besloot Jannes met zijn vrouw mee te gaan naar de kerkdienst. 

 

“Ik begreep helemaal niks van de kerkdienst.” Toch was er iets dat hen nieuwsgierig maakte. Kort daarna worden ze uitgenodigd voor Alpha, hier zijn ze samen naartoe gegaan. Wat hen vooral bijblijft, zijn de mensen: “Ze waren heel leuk en lief. We dachten: ‘dat is raar!’ Eigenlijk is dat heel treurig natuurlijk, dat je daar verbaasd over bent.” Alpha was de plek waar ze al hun vragen over het geloof konden stellen, dit nam veel twijfels bij hen weg. 

Het geloof heeft Jannes enorm veranderd. “Eerder gebruikte ik vriendschappen of relaties alleen voor mezelf. Nu wil ik dienstbaar zijn aan mensen omdat ik om ze geef. Ik kan wel zeggen dat al het goede in mijn leven voortkomt uit mijn relatie met God.” 

 

'Het geloof in God helpt mij, dus dat gun ik jou ook.’

“Als ik nu naar een bodybuilding-wedstrijd ga, vind ik dat treurig en pijnlijk om te zien. Mensen zijn op zoek naar de zin van het leven. Veel mensen krijgen dat niet meer mee in hun omgeving. Dat herken ik bij mezelf. Als je die leegte ervaart, probeer je dat op te vullen met andere dingen zoals geld of spullen.” Dit is een grote drive voor Jannes om mensen uit te nodigen om aan te schuiven bij Alpha: “Dat doe ik niet omdat ik vind dat ik mensen uit móet nodigen, maar omdat ik denk: ‘Hé, ik zie tegen welke problemen je aanloopt. Dat heb ik ook gehad. Het geloof in God helpt mij, dus dat gun ik jou ook.’”

Vind een Alpha bij jou in de buurt!