'Het leven met God is een groot avontuur'

Joyce
34 jaar
Joyce: 'Ik heb bij Alpha Online echt een connectie met mensen ervaren'

'Het leven met God is een groot avontuur'

"Tijdens mijn werk viel het mij op een dag op dat mijn collega zoveel rust uitstraalde. Ik vroeg haar: ‘Hoe komt dat?’ Ze zei: ‘Dat komt door Jezus.’ Ze nodigde me uit om een keer naar haar kerk te komen."

Joyce is niet met het christelijk geloof opgevoed: “Ik ben opgevoed met het hindoeïsme. Ik vond het geloof wel heel belangrijk en was toch wel veel bezig met god, de hindoe-god. Een nicht van mij ging naar de kerk, maar in de familie stond ze bekend als een ‘gekke tante’. Christenen werden gezien als mensen die zieltjes wilden winnen. Toen ik uiteindelijk zelf in de kerk kwam, was ik in het begin ook bang dat het een sekte was.”

In 2014 komt Joyce voor het eerst in een kerk. “Ik ging op dat moment door een moeilijke periode in mijn leven, onder andere door een scheiding. Tijdens mijn werk viel het mij op een dag op dat mijn collega zoveel rust uitstraalde. Ik vroeg haar: ‘Hoe komt dat?’ Ze zei: ‘Dat komt door Jezus.’ Ze nodigde me uit om een keer naar haar kerk te komen. Ik ben een paar keer gegaan, maar ook weer weggebleven. Ik was nog veel bezig met andere dingen om de scheiding te verwerken.”

'Mijn oog viel op een advertentie in de lokale krant over Alpha Online. Het zou diezelfde avond nog starten. Ik dacht gelijk: ik schrijf me in.'

Een paar jaar later gaat Joyce weer naar de kerk: “Toen kwam het veel meer binnen. Na een paar maanden liet ik me ook dopen. Ik voelde me wel een verrader naar mijn hindoe-geloof toe. Daar worstelde ik best lang mee. Ik volgde een Alpha, maar dacht ook vaak: het zal wel. Naar de kerk bleef ik wel gaan, maar het bleef een zoektocht.”

“Tijdens de lockdown (in 2020) zat ik op een middag achter mijn laptop, toen mijn oog viel op een advertentie in de lokale krant over Alpha Online. Het zou diezelfde avond nog starten. Ik dacht gelijk: ik schrijf me in. Hier heb ik behoefte aan. Ik heb behoefte aan Gods woord. Het is eigenlijk niks voor mij om zomaar zoiets te doen, maar ik had behoefte om meer over God en de Bijbel te horen. Die middag heeft een van de leiders, Ferdinand, gelijk een werkboekje bij mij door de bus gedaan en een pakje stroopwafels gebracht.

Een connectie met mensen ervaren

Joyce logt ‘s avonds in bij Alpha Online. “We begonnen met een groep van 21 personen. Ik vond het doodeng om allemaal nieuwe mensen te zien. Ik hield mijn mond vooral dicht. We keken een video, en gingen daarna in kleinere groepjes in gesprek. Gaandeweg werd ik steeds enthousiaster. Met mijn groepje vond ik het heel fijn, ook om mijn mening te geven. De drempel is online veel lager omdat je toch in je vertrouwde omgeving thuis zit. Ik heb echt een connectie met de mensen ervaren.”

Een bijzonder moment is voor Joyce de avond over het thema ‘genezing’: “Ik had al een paar dagen last van opvliegers, negatieve gevoelens en een nare somberheid in mijn hart. Tijdens het gesprek in de kleine groep vroeg Ferdinand: ‘Wil iemand nog gebed?’ Ik wist niet of het zou helpen, maar ik dacht: baat het niet dan schaadt het niet. Ferdinand bad een mooi en nuchter gebed voor mij. Daarna sloten we af. Gedurende die avond werd mijn hart steeds lichter. Ik dacht: zou het echt voorbij zijn? Eerst maar eens kijken. Maar de volgende dagen was het weg en bleef het weg. Pas na vier of vijf dagen heb ik Ferdinand laten weten wat er was gebeurd. Ik was heel blij en dankbaar!”

Het leven met God is een groot avontuur

Joyce kijkt positief terug op haar Alpha-ervaring: “Alpha heeft me verdieping gebracht en nieuwsgierigheid opgewekt. Eerder was ik meer een toeschouwer. Nu voelt mijn geloof persoonlijker: ik onderzoek het en zie het groeien. Het geloof geeft mij hoop en liefde voor mezelf, ik zou niet meer zonder kunnen. Ik ga meer uitdagingen aan buiten mijn comfortzone. Ik ga door processen, maar het is waar wat ze zeggen: het leven met God is een groot avontuur.”