'Ik snap nu waarom mensen geloven!'

Krijn
19 jaar
Krijn: 'Studenten zijn erg kritisch op de Bijbel'

'Ik snap nu waarom mensen geloven'

Krijn (19) is katholiek opgevoed, maar deed erg weinig met het geloof. Toen hij vorig jaar in Leiden op kamers ging en bij christelijke huisgenoten kwam te wonen, raakte hij opnieuw nieuwsgierig doordat hij toffe gesprekken met zijn huisgenoten had over het geloof. Krijn: “Ik wist dus niet dat er mensen van mijn leeftijd waren die ook geloven!“

Tot zijn twaalfde gaat Krijn altijd met met zijn ouders mee naar de katholieke kerk. Krijn: “Ik heb inhoudelijk niet veel van het geloof meegekregen, omdat ik gewoon niet oplette. Ik vond het niet zo leuk om in de kerk te zitten en wilde liever buitenspelen!” Toch is hij daar gedoopt en heeft daar zijn communie en zijn vormsel gedaan. Daarna mocht hij van zijn ouders kiezen of hij nog mee wilde naar de kerk. Toen koos Krijn ervoor om niet meer naar de kerk te gaan. Toen hij zestien was, zocht het kinderkoor van de kerk een nieuwe pianist. Dat heeft Krijn opgepakt en zo kwam hij langzaam weer af en toe in de kerk.

'Wat ik in de gesprekken met studenten merk, is dat ze echt kritisch zijn op wat er in de Bijbel staat. Daardoor ontstaan er vette gesprekken en dat is anders dan ik gewend ben.'

Toen Krijn achttien werd, ging hij op kamers in Leiden. Hij volgt de Docent-opleiding aan het Conservatorium in Den Haag. Om de gezelligheid van een studentenstad mee te krijgen, woont hij op kamers in Leiden. Daar woont hij met meerdere huisgenoten, waarvan er drie lid zijn van de studentenvereniging Navigators Leiden. Er gaat een wereld voor hem open als hij ontdekt dat er leeftijdsgenoten zijn die geloven in God.

Krijn: “Wat ik in de gesprekken met studenten merk, is dat ze echt kritisch zijn op wat er in de Bijbel staat. Daardoor ontstaan er vette gesprekken en dat is anders dan ik gewend ben.” Deze gesprekken voert hij zelfs op feestjes en hij wordt steeds nieuwsgieriger. Op een gegeven moment vraagt een huisgenoot of hij een keer mee wil naar Alpha Students. “Ik had geen specifieke vragen in mijn hoofd waar ik mee zat. Ik wilde gewoon inhoudelijk meer dingen op een rijtje krijgen.”

Alpha Students in coronatijd

Toen Krijn Alpha Students ging volgen, was dat midden in corona-tijd. Daarom werd het wat anders aangepakt dan normaal. Samen met twee leiders en één andere student vormden ze een groepje. Met dit groepje spraken ze elke week af om gezellig samen te eten. Daarna kwamen alle groepjes online bij elkaar om te luisteren naar een spreker die meer vertelde over het onderwerp dat aan de beurt was. Daarna praatten ze daarover na in hun kleine groep.

“Ik had echt een leuk groepje, dat is natuurlijk ook belangrijk voor het proces. Ik zat met drie onbekenden, maar het ging eigenlijk heel makkelijk. Dat kwam doordat we alle vier gewoon open waren en daardoor ontstonden er hele mooie gesprekken.” Krijn vond het alleen maar fijn dat hij alleen bij mensen zat die hij niet kende. “Je elkaar leert kennen op een hele andere manier.”

'Ik ben er tijdens Alpha achter gekomen dat ik, ondanks een andere basis, toch een vet gesprek met iemand kon hebben.'

“Ik snap nu goed waarom mensen geloven en ik snap ook hoe ze dat doen.” Krijn geeft aan dat hij vooral inhoudelijk erg veel heeft geleerd bij Alpha Students. “Ik ben er tijdens Alpha achter gekomen dat ik, ondanks een andere basis, toch een vet gesprek met iemand kon hebben. De verschillen konden we overbruggen en we maakten alles bespreekbaar.” Krijn heeft aan Alpha Students een waardevolle ervaring overgehouden, bijvoorbeeld alle gesprekken met de andere deelnemers uit zijn groepje.

Geen christen

Krijn noemt zichzelf geen ‘echte’ christen. Hij is vooral nog op zoek wat bij hem past en hoe hij zijn eigen invulling kan geven aan het christelijk geloof. Toch luistert hij elke week een preek. Deze verhalen interesseren hem en hij haalt hier ook morele lessen uit om deze zo toe te kunnen passen in zijn eigen leven: “Blijkbaar werkt het dus toch om het dichtst bij jezelf te blijven.”

Ben je ook benieuwd naar het christelijk geloof of wil je met andere studenten praten over geloofsvragen of dingen waar je benieuwd naar bent? Meld je dan aan voor Alpha Students! Kijk voor meer informatie op onze website onder het kopje ‘Wat is Alpha?’ Heb je nog vragen? Stuur ons dan gerust een DM!