'Alpha voelde voor mij als een soort check'

Luuk
23 jaar
Luuk: 'Geloven doe je niet zomaar, daar moet je vol achter kunnen staan'

'Alpha voelde voor mij als een soort check'

Luuk is lid van christelijke studentenvereniging Ichthus wanneer hij besluit mee te doen aan Alpha Students: “Ik ben niet christelijk opgevoed, terwijl veel mensen bij Ichthus dat wel waren. Zij wisten al veel over geloof en de Bijbel en ik dacht: dat zou ik ook wel willen. Alpha leek me wel een leuke manier om over de basisbeginselen te leren.”

Luuk (23) is niet gelovig opgevoed: “Mijn ouders gingen in het verleden wel naar de kerk en geloofden in bepaalde principes. Die heb ik wel meegekregen.” Als Luuk twaalf of dertien jaar is, krijgt hij interesse in het christelijk geloof: “Ik ging wat nadenken over het leven: wat wil ik worden? Hoe gaat mijn leven eruitzien? En dan ga je ook wel nadenken: is er meer in het leven? Ik ben zelf een beetje op zoek gegaan. Af en toe ging ik naar de kerk.”

'Alpha leek me een leuke manier om over de basisbeginselen te leren'

In zijn studententijd komt Luuk bij een christelijke studentenvereniging terecht. “Ik ging eerst bij een stijldansvereniging. Daar hoorde ik van iemand weleens wat over Ichthus. Ik ben uiteindelijk naar een open avond gegaan. We aten samen, deden een Bijbelstudie en zongen wat liederen. Dat vond ik wel fijn, dus ik besloot lid te worden.”

Vragen

“Er zaten op Ichthus veel mensen die christelijk zijn opgevoed en al veel wisten over het geloof en de Bijbel. Ik dacht: dat zou ik ook wel willen. Toen hoorde ik over Alpha Students. Dat leek me wel een leuke manier om over de basisbeginselen te leren.” De eerste Alpha-avond bevalt Luuk wel: “Het leek een beetje op een ‘kringavond’, waar ik al vaker naartoe ging. Alleen waren er nu een heleboel mensen die ook nieuw waren in het geloof. Er was een leuke spreker die je ook vragen kon stellen.”

'Geloven doe je niet zomaar, daar moet je vol achter kunnen staan'

Alpha Students is net begonnen wanneer de coronacrisis uitbreekt. De tweede Alpha-avond kan niet doorgaan, maar gelukkig wordt daarna de draad online opgepakt. Het is even omschakelen, maar het werkt. Luuk: “Online leek ergens wel een hindernis, maar je komt er wel overheen. We hebben best wel diepe gesprekken gehad. De afsluiting konden we uiteindelijk wel in real life doen. Dat was een dag over het thema ‘Heilige Geest’. Het was best wel apart om iedereen na al die tijd online in het echt te zien.”

Check

“Wat ik fijn vind aan Alpha is dat je begint bij het begin. Voor Alpha wist ik al: er zijn een aantal dingen waar ik in geloof, ik bid en ik aanbid God. Alpha voelde voor mij als een soort check; alsof ik de stappen die ik al gezet had in het geloof ging checken. We hadden nuttige discussies. Er zijn nog steeds vragen die ik heb – ik weet niet of die ooit weggaan – maar niemand heeft alle antwoorden. Ik heb veel geleerd en kan nu voor mezelf beter beargumenteren hoe het zit. Geloven doe je niet zomaar, daar moet je vol achter kunnen staan.”

'Bij de stijldansvereniging wordt weleens gezegd: "Huh, ben je christelijk?"'

Luuk legt uit wat geloof voor hem betekent: “Ik denk dat we op de wereld zijn om anderen te helpen en lief te hebben. Met die houding kom je snel bij het christendom uit. Het zijn richtlijnen die daar houvast aan bieden. Jezus is het fundament van mijn geloof. God heeft de wereld gemaakt, en er zijn nu veel dingen mis in de wereld. Maar Jezus is naar beneden gekomen en heeft het allemaal meegemaakt. Dat is wie ik wil aanbidden.”

Inspireren

Ook buiten Ichthus om heeft Luuk weleens een gesprek over zijn geloof. “Bij de stijldansvereniging wordt weleens gezegd: ‘Huh, ben je christelijk?’ Dan zie ik dat als een kans om een gesprek met iemand aan te gaan. Ik probeer het wat vaker te vertellen en misschien kan ik iemand inspireren. Als je interesse hebt in het geloof en je wilt er meer over leren, dan is Alpha Students zeker een aanrader.”

Wil je ook eens komen kijken op een Alpha? Vind er een bij jou in de buurt!