'Mijn broer nodigde mij uit voor de kerstdienst'

Roliena
'Ik ben nooit zo bezig geweest met zingeving'

'Mijn broer nodigde mij uit voor de kerstdienst'

“Mijn leven was vooral gericht op gezin, carrière, gezelligheid, met vrienden zijn… en ik ervaarde best wel een gevoel van leegte, maar ik wist niet wat dat was.” Het leven van Roliena is als een sneltrein die constant doordendert. Tot ze door haar broer wordt uitgenodigd voor een kerstdienst.

'Natuurlijk stond ik soms stil bij gebeurtenissen. Ik ben vaak teleurgesteld door mensen. Maar ik ging altijd weer snel verder. Ik ben nooit zo bezig geweest met zingeving.'

Wat blijft er dan nog over?

Op een gegeven moment komen Roliena en haar man thuis te zitten zonder werk. Het is een moeilijke periode voor hun gezin. “Dan sta je opeens stil… en dreig je alles te verliezen. Alles waar we jarenlang voor hadden gewerkt, dreigde opeens weg te vallen. Wat blijft er dan nog over?” Roliena kampt met grote angsten. “Ik had last van paniekaanvallen en angstaanvallen. Het begon als overbezorgde moeder, maar het werd steeds erger. Ik kon soms gewoon niet meer goed functioneren.”

Nu weet ik dat dat God was

“Ik weet nog heel goed dat ik een keer in de tuin zat, om me heen keek en een gevoel kreeg dat ik niet kon verklaren. Het voelde als een warme deken, alsof iemand tegen me zei: ‘Het komt goed’. Ik voelde zoveel liefde.” Op dat moment weet Roliena niet waar dat gevoel vandaan komt. Nu ze erop terugkijkt, zegt ze: “Dat was God. Ik wist dat toen nog niet, maar nu weet ik dat dat God was.” Ze besluit het gevoel te onderzoeken. Een van haar collega’s heeft haar eerder verteld over Alpha. “Ik zag mijn collega echt veranderen, ze begon zo te stralen. Dat raakte mij en daar was ik eigenlijk best een beetje jaloers op. Misschien was Alpha ook wel iets voor mij?”

'Ik wist eigenlijk helemaal niet wat christenen geloven.'

Mijn broer nodigde mij uit voor de kerstdienst

Dan nodigt Roliena’s broer haar uit voor de kerstdienst. Tijdens de dienst wordt er over Alpha verteld. “Ik was al een keer eerder naar de kerk geweest, bij de doop van mijn broer. Ik was toen zo geraakt door de warmte in de kerk. Het was zo mooi. Er was echt een saamhorigheid tijdens de kerkdienst.” Na de kerstdienst neemt ze een flyer van Alpha mee en besluit te gaan. “Ik wist eigenlijk helemaal niet wat christenen geloven. Ik was juist altijd bezig met bewijzen dat God niet bestaat en verdiepte me in dingen die God tegenspraken.”

Wow, wat heb ik gedaan?

De eerste Alpha-bijeenkomst verandert dat. “Ik wist helemaal niet wat ik kon verwachten, ik vond het ook wel spannend. Maar ik voelde me zo welkom, zoals ik was. Er was zo’n relaxte sfeer, zonder enkel vooroordeel. Ik voelde me gelijk op mijn gemak.” Tijdens een van de Alpha-avonden durft Roliena haar persoonlijke verhaal te delen. “Er viel toen zo’n last van mijn schouders. Er werd die avond voor mij gebeden en toen heb ik besloten om Jezus aan te nemen. Ik kwam daarna thuis en dacht: wow, wat heb ik gedaan? Maar het voelde zo goed.”

Ook een Alpha volgen? Kijk hier voor een Alpha bij jou in de buurt!

Alpha was het mooiste geschenk dat ik kon krijgen

Sinds Alpha ervaart Roliena rust. “Ik vind veel rust bij God. Wat er ook gebeurt, ik voel zijn aanwezigheid in mij. Het gevoel van leegte is weg. De angstaanvallen zijn verdwenen en nooit meer teruggekomen. Vroeger probeerde ik het op eigen kracht, maar nu vertrouw ik op God. Ik hou nog steeds van mijn werk; ik heb dezelfde baan, dezelfde vrienden. Maar ik ervaar dat God me van binnenuit verandert. Alpha was het mooiste geschenk dat ik kon krijgen.”