Vrucht van de Geest

Normen en waarden zitten in onze cultuur. Dit is iets wat we van jongs af aan meekrijgen van onze ouders, school en omgeving. Zoals Acda en de Munnik zo goed wisten te zingen: “een man alleen heeft geen moraal, die wordt met anderen bepaald”. En wie zijn die anderen dan? Het is je omgeving die je voor een groot deel vormt. En het christendom speelt hier misschien een grotere rol in dan je op het eerste gezicht zou denken.

Een goed mens

Hoe ver je ook van God of de kerk af staat, een hele hoop mensen zullen het met me eens zijn dat bij de definitie van een ‘goed persoon’ woorden horen als ‘vriendelijk’, ‘liefdevol’, ‘zorgzaam’, ‘geduldig’. Toch zijn dit allemaal dingen die ook in de Bijbel staan. Volgens de Bijbel zijn deze eigenschappen de vrucht van de Geest; liefde, vreugde, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing.

Persoonlijk geloof ik niet dat alleen christenen hiertoe in staat zijn, ik denk dat ieder mens de kern van dit goede in zich heeft. Maar ik geloof wel dat dit binnen het christendom meer gecultiveerd wordt, er wordt meer aandacht aan gegeven en nadruk op gelegd, christenen zijn zich bewust van deze eigenschappen en streven het na om deze uit te dragen.

Praktijk

En dit merk je in de praktijk. Ik ben geen lid van de kerkgemeente waar ik heen ga, maar toch word ik altijd door iedereen vol vriendelijkheid verwelkomd. Als ik ziek ben, zijn het mijn Alpha-vrienden die als eerste zullen vragen of ze iets voor mij kunnen doen of dat ik boodschappen nodig heb. En voor onze kring worden niet alleen de kerkdeuren geopend, maar ook de huizen van onze kringleden zelf. En het gaat ook verder dan het persoonlijk vlak. Zo heb ik ondertussen veel mensen leren kennen die aan liefdadigheid doen en aan ontwikkelingswerk. Er is zorgzaamheid, liefde en saamhorigheid. Niet alleen voor de eigen kring, niet alleen voor de eigen gemeente, maar voor de wereld om hen heen.

Het lichtje in andermans duisternis

Ik denk dat iedereen hiervan kan leren. Iedereen heeft het in zich om de wereld een stukje mooier te maken. Wees wat geduldiger, blijf vriendelijk, kijk naar elkaar om, doe geen dingen waarvan je weet dat ze niet goed voor je zijn. Kijk eens om naar de mensen die wat verder buiten de maatschappij staan, en wees dankbaar voor wat je hebt. Wees een lichtje in andermans duisternis, en laat je verrassen door wat dat ook jou zal brengen!

Wil jij ook meer weten over de vruchten van de Geest? Kijk dan eens naar een Alpha bij jou in de buurt.

Foto: Creationswap.com

 


Chantal is twintiger en woont in de Randstad. Ze heeft Alpha gevolgd en is nog steeds op zoek naar het antwoord op de vraag ‘is er meer?’. In haar vrije tijd houdt ze van reizen, fotografie, dieren, lezen en schrijven.

Meer over dit onderwerp lezen?