Weten wie Jezus is of hem echt kennen?

Wie is Jezus? Dat lijkt in eerste instantie een makkelijke vraag. Veel mensen zullen hierop antwoorden dat Jezus de zoon van God is.

Ze zullen zeggen dat zelfs historisch bewezen is dat Jezus echt heeft bestaan. Dat Zijn leven blijkbaar zo’n impact heeft gehad, dat zelfs onze jaartelling is gesplitst in een tijdperk voor Zijn geboorte en een tijdperk na Zijn geboorte. Maar er is een wezenlijk verschil tussen weten wie Hij is en Hem echt kennen. Vroeger wist ik wie Jezus was. Ik kende Hem uit de kerk, ik wist dat Hij de zoon van God was, geboren met kerst in een stal in Bethlehem en dat hij met Pasen stierf aan het kruis op Golgotha. Maar pas veel later leerde ik Hem echt kennen.

Maar wat is dan het verschil tussen weten wie Jezus is en Hem kennen?

Misschien klinkt het gewaagd, maar ik durf te stellen dat als je Jezus echt leert kennen, je hele leven zal veranderen. Dat is namelijk precies wat Jezus altijd al heeft gedaan. Hij deed het tijdens Zijn leven op aarde. Maar ook door de hele geschiedenis van de Bijbel heen. Als Hij in je leven komt, Zichzelf aan jou laat zien, dan verandert alles. Jouw houding, perspectief, ideeën, plannen voor de toekomst, meningen en relaties.

Zo ook bij mij. Toen ik Hem leerde kennen stond mijn hele leven ineens op zijn kop. Toen bij mij het kwartje viel dat Jezus echt mijn redder en verlosser is, en dat geloven in Hem echt een kwestie van leven of dood is, veranderde voor mij alles. Het ‘weten wie Hij is’ in mijn hoofd, in mijn denken, zakte naar mijn hart. Ik leerde Hem echt kennen. Mijn relatie met mijn vrouw veranderde. Ik durf te zeggen dat Hij alles mooier, beter en dieper maakte en het bijzondere is dat het proces nog steeds doorgaat.

In goede en slechte tijden

Soms vraag ik me af hoeveel mooier het nog kan worden. Als je Jezus ergens bij betrekt, wordt het altijd mooier. Je huwelijk, relatie met vrienden, werk en collega’s, vrije tijd en studie. Jezus wil in elk aspect van jouw leven komen. Alleen zal je Hem zelf moeten uitnodigen, want Hij heeft ons de vrije keus gegeven om voor Hem te kiezen. Natuurlijk bestaat mijn leven niet alleen uit een aaneenschakeling van mooie momenten, maar ook in de moeilijke en pijnlijke momenten is Hij bij me. Het voelt een stuk beter om samen met Jezus door die dalen te wandelen.

Ik wil nooit meer terug naar een leven zonder Jezus! In de Bijbel noemt Hij ons Zijn vrienden. En zo voelt het voor mij ook. Door Hem wordt ons leven zoveel rijker en is het afgelopen met ons lege bestaan. Het bijzondere is dat je niet eerst je leven op orde hoeft te hebben om Hem te kunnen leren kennen. Nee, integendeel, je mag Hem juist gewoon nu vragen om in jouw leven te komen. Op dit moment, zelfs als je alles nog niet op de rit hebt. En het allerbelangrijkste, door Hem kunnen we eeuwig leven ontvangen!


Auteur: Ik ben Mark Hopman, dertiger, getrouwd met Carolina. Ik ben werkzaam als product manager. In onze woonplaats Bunschoten zijn wij actief als huiskringleiders. Ik houd van Bijbel lezen en erover vertellen, over de mooie dingen die God ons laat zien en die Hij voor ons heeft gedaan. Schrijven is mijn passie, met als doel Gods liefde te verkondigen, en mensen aan het denken te zetten over God.

 

Meer over dit onderwerp lezen?