Het laatste avondmaal door de ogen van Leonardo Da Vinci

Elske Lindeman
6 min leestijd
Wat gebeurt er in het schilderij?

Het laatste avondmaal door de ogen van Leonardo Da Vinci

Laten we eerst het schilderij eens goed bekijken. Hieronder lees je meer over de betekenis en de geschiedenis van het laatste avondmaal, ontdek een stukje van het verhaal!

In de Bijbel staat dat Jezus het laatste avondmaal hield met zijn discipelen, vlak voor hij stierf aan het kruis. De wereldberoemde schilder Leonardo Da Vinci maakte in de 15e eeuw een schilderij van deze scene: Het Laatste Avondmaal.

Uiteenlopende reacties

In het schilderij zie je de uiteenlopende reacties van de discipelen van Jezus. Hij vertelde op dat moment dat een van hen Hem zou gaan verraden. (Want ja, Judas zou Jezus hierna gaan overleveren aan de Romeinen.) De uitspraak van Jezus moet voor een hoop opschudding en vragen gezorgd hebben!

Fluisterende Petrus en Johannes

De discipel Petrus fluistert op het schilderij in het oor van de jongste discipel Johannes. Vermoedelijk doet hij dit om uit te zoeken wie Jezus zou bedoelen. Johannes wordt vaak geschetst als de zachtmoedige discipel. Daarom denken mensen wel eens dat de figuur op het schilderij Maria Magdalena is in plaats van Johannes.

Twee reikende handen

Je ziet in het schilderij dat er twee handen naar hetzelfde bord reiken: de hand van Judas en de hand van Jezus. Want Jezus zei: “Hij die samen met mij zijn brood in de kom doopte, die zal mij uitleveren” (Matteüs 26:23). In zijn andere hand houdt Judas een zakje zilver vast, dat staat in het teken van de beloning die hij krijgt voor het verraden van Jezus.

Wil je ‘m een keer in het echt zien? De muurschildering is te zien in het klooster Santa Maria Delle Grazie in Milaan.

Wat vieren ze nou eigenlijk?

Wat is het laatste avondmaal?

Het laatste avondmaal is een bijzonder moment in het christelijk geloof. Jezus en zijn leerlingen vieren het Pesachfeest, een Joods feest met een diepe betekenis. Ze herdenken de bevrijding van de Israëlieten uit de slavernij in Egypte. De Israëlieten waren namelijk slaven in Egypte, God stelde een leider aan om het volk uit de slavernij te bevrijden.

Tijdens deze maaltijd worden gerechten geserveerd die niet alleen lekker zijn, maar ook symbolisch. Denk aan ongezuurd brood, dat staat voor de haastige vlucht uit Egypte, en bittere kruiden die staan voor de nare tijd in slavernij.

Nieuwe betekenis

Maar tijdens dit diner doet Jezus iets verrassends. Hij neemt het brood, breekt het en zegt: “Dit is mijn lichaam.” Dan pakt hij de beker met wijn en zegt: “Dit is mijn bloed.” Je kunt je voorstellen dat de discipelen even met hun ogen knipperden! Met deze woorden kondigde Jezus aan dat Hij zou sterven en zichzelf zou opofferen voor de vergeving van zonden. Waarom moest Jezus hiervoor sterven? Lees het hier.

Eucharistie en avondmaal

Jezus vroeg zijn leerlingen om deze maaltijd voortaan regelmatig te herhalen, Het helpt gelovigen om na te denken over Jezus’ liefde en opoffering. De maaltijd van het brood en de wijn is wat christenen nu de eucharistie of het avondmaal noemen!

 

Meer weten over het christelijk geloof?

Vind een Alpha bij jou in de buurt!