Waarom noemen we het 'Goede' Vrijdag als het de dag is waarop Jezus sterft?

De dagen worden langer en de paaseitjes liggen alweer een tijdje in de schappen. Heb je The Passion wel eens gezien? Dan weet je inmiddels dat Goede Vrijdag gaat over de kruisiging van Jezus. Maar waarom noemen we het 'Goede' Vrijdag als het de dag is waarop Jezus sterft?

Het Leven van Jezus

Stel je voor: het Midden-Oosten, 2000 jaar geleden. Een tijd zonder smartphones en Netflix, maar wel met een man die de wereld op zijn kop zette met zijn woorden en daden. Jezus van Nazareth, een eenvoudige timmerman groeide op tot een legendarische figuur. Jezus had een bijzondere reputatie. Hij deed veel wonderen. Misschien ken je het verhaal dat Jezus water in wijn veranderde of dat hij mensen genas met een aanraking? Jezus was niet alleen een wonderdoener. Hij stond ook bekend om zijn pittige preken. Hij sprak over liefde, vergeving en het koninkrijk van God. En dat trok nogal wat aandacht. Niet altijd positief, trouwens.

De dag van de Kruisiging

Goede Vrijdag begon als elke andere dag in Jeruzalem. Totdat een van zijn eigen vrienden (leerling), Judas, hem verraadde voor een paar zilverstukken. Maar daar bleef het niet bij. Jezus werd gearresteerd, Jezus werd veroordeeld voor Godslastering omdat Hij beweerde de Zoon van God te zijn, de Messias. Door een onrechtvaardig proces is Hij aan een kruis genageld. Aan het kruis riep Jezus: ‘Het is volbracht’. Hij stierf, het werd ineens donker in heel het land, midden op de dag, drie uur lang. Geen happy ending in zicht. En tóch noemen we het ‘Goede’ Vrijdag. Hoe zit dat?

'De ultieme daad van liefde en opoffering'

Waarom stierf Jezus en wat maakt het ‘goed’?

Goede Vrijdag draait om meer dan alleen een tragische dood. Het draait om de betekenis erachter. Jezus stierf niet zomaar een willekeurige dood. Hij stierf om een reden die de wereld voorgoed veranderde.

Jezus stierf om ons te redden van onze zonden. Om ons een nieuw begin te geven. Om ons te laten zien dat er hoop is, zelfs in de donkerste momenten. Dus ja, zijn dood was tragisch, maar het opende ook de deur naar eeuwig leven voor iedereen die in hem gelooft.

 

En dat is waarom we deze dag ‘Goede’ Vrijdag noemen. Omdat het ons herinnert aan de ultieme daad van liefde en opoffering. Het herinnert ons eraan dat zelfs in onze diepste pijn en verdriet, er hoop is. Gelukkig eindigt dit verhaal niet met de dood, Jezus stond na drie dagen op uit zijn graf! Lees er hier meer over.

Wist je dat Jezus uit liefde ook voor jou gestorven is?

Maar waarom, en hoe?! Vind een Alpha bij jou in de buurt en ontdek meer over wie Jezus is.