Hoe kan ik het kwade weerstaan?

Zo nu en dan overkomt het me dat ik een virus op mijn computer krijg. Zo’n irritante virus die je hele computer in de war kan sturen. Soms komen er dan van die pop-ups waar ik niet om vraag of mijn startscherm ziet er ineens heel anders uit.

In het ergste geval krijg ik een blauw scherm waarbij er tekens en teksten staan die ik niet begrijp en even later is de computer “dood”. Gelukkig heb ik een enorm handige schoonzoon die met veel liefde voor de computer, kennis en geduld het wel weer klaar krijgt, maar wat een gedoe zeg!

Help een virus!

Ik durf wel te stellen dat ik in alle gevallen zelf schuldig ben als mijn computer wordt overmeesterd door virussen. Soms heb ik mijn virusscanner niet bijgewerkt, of wat nog dommer is, onlangs opende ik een mail waarin een virusmelding zat. Ik had het kunnen weten, maar toch opende ik de mail. Ik was nieuwsgierig geworden, want er werd een aantrekkelijk aanbod gedaan dat ik iets kon winnen. Met 1 druk op mijn muis opende ik de brug naar virussen die de software van mijn computer besmetten.

Wat je voedt, groeit

Zo gaat het ook met je “geestelijke software” als je jouw gedachten richt op kwade gedachten, dan gaat het kwade ook met je op de loop. Immers, dat wat je voedt, dat groeit! Langzaam maar zeker nemen deze gedachten de overhand en zal het invloed hebben op je denken en je doen. De satan doet er alles aan om je ver van de liefde van God te houden. Hij kan je bijvoorbeeld verleiden om drugs te gebruiken omdat je daar rustig van wordt. Of hij laat je zien dat je veel te dik bent en er net zo uit moet zien als al die fotomodellen. Jezus zegt dat als jij je gedachten op Hem focust je pas echt rust vind. Hij neemt je zoals je bent en houdt onvoorwaardelijk van je!

Wie is je virusscanner?

Maar ja, nu heb je nog steeds geen antwoord op de vraag hoe je het kwade kunt weerstaan. Om maar in computertermen te blijven, je moet je “virusscanner” tegen de kwade en negatieve gedachten / virussen goed voor elkaar hebben. Om het met een eenvoudige oneliner te zeggen: “als jij je focust op de liefde van God, dan valt het kwade van de satan. Als jij je focust op het kwade van de satan, dan valt de liefde van God.”

In feite is het niet meer of minder dat dit. Op deze manier bescherm je je gedachten voor al het negatieve wat de satan je aan wil praten. Al die verleidelijke “mailtjes” dat je alles kunt winnen en krijgen als je kiest voor oppervlakkige zaken als drugs, seks, schoonheid, geld, macht, geweld… het geeft je een kort geluk, maar uiteindelijk lange pijn.

Gevoelens en gedachten weer op een rij

Maar wat je echt moet weten is, dat als je ontdekt dat de satan toch door je “virusscanner” is heengekomen, of dat je een “geestelijke mail” hebt geopend dat je beter niet had kunnen doen, of als je merkt dat je geestelijke software flink in de war is, dat je altijd naar Jezus toe mag gaan. Met veel liefde voor jou en Zijn wijsheid en geduld krijgt Hij je gevoelens en gedachten weer op een rij.

Wil je meer weten over wie God voor jou is? Zoek dan een Alpha bij jou in de buurt!

 


Auteur: Jan van der Zee, “geproduceerd en “afgeleverd” in 1963. Getrouwd met Anja en samen zijn we de trotse “bezitters” van 2 dochters, Femke en Wieke. Ik werk voor en met boeren en boerinnen. Hun levensstijl heeft me geïnspireerd. Overal waar ik ben wil ik Jezus graag meenemen, maar dikwijls merk ik dat ik Hem halverwege van mijn rug heb gewerkt. Ik ben een optimist die snel beslist en regelmatig naast het potje pist, maar alles beter dan een kans gemist.

Meer over dit onderwerp lezen?