Zit je deur op slot voor de Heilige Geest?

Als jij niet open staat voor de Heilige Geest zal je ook niet vervuld worden. De vraag is dus, wil je op eigen kracht leven of wil je leven vanuit de Geest?

Stel je hart eens voor als een huis met verschillende kamers. Iedere kamer is een bepaald leefgebied. Zoals werk, liefde, vrienden, gezin, geld, gezondheid of gebrokenheid. Sommige kamers zien er perfect uit. Andere kamers zijn een puinhoop waar je liever niet meer naar kijkt.

Heilige Geest

Wanneer je in Jezus gelooft bezit je de Heilige Geest. Die komt symbolisch gezien via de voordeur binnen. Hij blijft wachten in de hal. De Heilige Geest wil iedere kamer van je huis opruimen en leren hoe je steeds meer op Jezus gaat lijken. Maar zolang wij de deur van een kamer gesloten houden, zal de Geest daar niet komen. Er zal dan niets veranderen. Want als jij niet open staat voor de Heilige Geest zal je ook niet vervuld worden. De vraag is dus? Wil je op eigen kracht leven of wil je leven vanuit de Geest?

Op een kier

Dat laatste vraagt om actie. Want er kunnen blokkades in je leven zijn. Laat ik het dicht bij mijzelf houden. Tijdens het schrijven van deze blog ontdekte ik dat ik nog lang niet alle kamers van het slot heb gehaald. Laten we eens kijken naar mijn kamer ‘relaties’. Ik heb er niet zoveel gehad, maar ben wel beschadigd. De relaties zijn niet goed afgelopen en ik heb de schuld daarvan bij mijzelf gelegd. Dat zorgt ervoor dat een nieuwe relatie ontzettend lastig is. Ik wil wel, maar soms zó graag, dat ik bang ben dat wanneer ik een relatie krijg, de angst om degene kwijt te raken mijn geluk verpest. Deze kamer is van het slot af. Ik open hem af en toe voor vrienden. Maar voor God was deze kamer gesloten. Ik liet Hem niet bij mijn puinhopen komen.

Vandaag zet ik deze deur op een kier. Door een gebed. Ik gooi de deur niet zomaar open. Dat durf ik nog niet aan. Sorry. En als maatschappelijk werker vind ik het ook absurd om zomaar een deur open te gooien voor een vreemde. Ondanks dat deze te vertrouwen is. Ik hoop, bid en geloof dat door de tijd heen die deur steeds verder geopend wordt zodat ook deze kamer met puinhopen opgeruimd wordt.

Hoe zit dat bij jou?

Tot zover mijn openbaring. Welke kamer van jouw huis zit nog op slot? Waar mag God absoluut geen invloed op hebben? Wil je dat veranderen? Zet de deur maar voorzichtig open en laat je vervullen. Bij de een vliegt de deur direct open bij de ander gaat het stapje voor stapje. Maar dat maakt niet uit.

Als de deur maar op een kier staat.

Wil je meer weten over de Heilige Geest? Kijk dan eens voor een Alpha-cursus bij jou in de buurt!


Auteur: Leenard Kanselaar is in augustus 2013 afgestudeerd aan de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening op de Christelijke Hogeschool in Ede en als jongerenwerker bij Youth for Christ aan de slag gegaan. Daarnaast is Leenard als vrijwilliger betrokken bij het campingevangelisatieproject Dabar.

 

Meer over dit onderwerp lezen?